Архив
Реклама
Адрес
Стандарт
Главна страница Интервю Понеделник, 18 Септември


Денят
Страната
София
Икономика
Бизнес
Финанси
Общество
Интервюта
Репортаж
Анализ
Светът
Балкани
Европа
стандАРТ
Стил
Спорт


Търсене в сайта

a?aa?.bg
mtel.net

Правителството забрави българските турци

Готови сме за обединение с ДПС, за да създадем мощна левоцентристка коалиция, казва лидерът на Националното движение за права и свободи Гюнер Тахир

- Господин Тахир, как оценявате възможността за създаване на левоцентристка коалиция от сините НДПС, БСДС, БЗНС, а защо не и с участието на ДПС?
- Да се обяви, че вече сме решили да създадем такъв съюз, е много рано. Но с БСДС вече сме декларирали намерения за тясно сътрудничество. Представители на двете формации дори готвят съвместна програма.
Вярно е също, че с БЗНС на Георги Пинчев си партнираме много добре. Нашите избиратели имат едни и същи интереси. Затова не изключвам възможността да се явим заедно на изборите, ако се вземе решение да се отделим от ОДС. Идеята да се спечелят повече гласове от социалдемократическото пространство е примамлива.
- Имате електоралната възможност да създадете коалицията. Само по време на местните избори бюлетини за НДПС пуснаха близо 80 хил. души. Кое ви пречи засега?
- Наистина само гласовете на НДПС, БЗНС и БСДС от последните местни избори се равняват на близо 6%. Те са достатъчни не само за преминаване на бариерата, но и за сериозно парламентарно представителство каквото нито ДПС, нито Евролевицата ще имат. Ако стигнем до тази коалиция, мисля, че към нас
ще се присъединят и други политически партии. Такива организации има извън днешния парламент.
- Между НДПС и СДС напоследък има напрежение. Наскоро дори поискахте оставката на областния управител на Разград. Има ли конфликт между вас и СДС?
- Присъщо е на българските политици и на големите формации, след като дойдат на власт, да забравят ангажиментите, които са поели към по-малките си съюзници. СДС няма добра коалиционна политика. Едни бяха нашите очаквания и намерения преди три години, когато подкрепихме безрезервно СДС, но друго се получи на практика. Бих могъл да посоча много конкретни случаи. Но същественото е, че не се изпълни политиката за интеграция на малцинствата, обявена от премиера Иван Костов през юни 1998 г.
- Какво имате предвид?
- Вярно е, че по време на мандата на ОДС се ратифицира Рамковата конвенция за защита правата на малцинства. По мое предложение се направиха много поправки в Закона за радио и телевизия, което ще позволи от 2 октомври да стартират предавания на турски език. Беше приет Законът за учебния план, който позволи т. нар. майчин език да се изучава като задължителен предмет. Но СДС невинаги
има волята да приложи реално вече взетите решения. Има наслоени с годините представи за малцинствата, които все още тежат. Например, в който и град да попитам колко представители на малцинствата работят в дадено ведомство, винаги ми се отговоря, че не се води такава статистика. А верният отговор е, че в съответните структури няма нито един. Разбира се, аз съм против квотния принцип. НДПС държи единствените критерии при назначаване на работа да са добрата професионална подготовка и добрите качества на хората. Очаквах сред 28-те областни управители да има и поне един представител на турското малцинство. Не може една седма от българското население да няма областен управител.
- Напрежението между НДПС и СДС се дължи и на неизпълнението на правителствената програма към малцинствените райони.
- Отношението към малцинствата няма само политически измерения. Те са до голяма степен икономически. Смесените региони водят в класацията за безработица.
Ако внимателно прочетем правителствените програма 2001, актуализирания й вариант и програма 2006, ще видим, че освен проектите за Горна Арда и магистралата, ние, българските турци, не присъстваме като приоритет за кабинета. Това не може да не ни притеснява. Надявам се, че правителството ще преработи своите документи. Защото сред нашия електорат се шири поговорката, че избирателите гласуват с краката си, като бягат към съседна Турция. Крайно време е СДС да премине от думи към дела. Само така ще бъде спряна нелегалната емиграция.
- Как ще коментирате желанието на Ахмед Доган да направите предизборна коалиция?
- До местните избори лидерите на ДПС се правеха, че НДПС не съществува. Напоследък обаче те проявяват голямо желание за сътрудничество. Ако правилно съм разбрал думите на Ахмед Доган, те виждат взаимодействието ни по региони като участие на нашите представители в съвместни листи, одобрени от тяхното централно ръководство. Това няма да стане. Ако разговаряме, ще говорим първо на централно ниво. Затова нека Доган се изрази по-ясно.
- Вие не изключвате възможността да направите коалиция с ДПС?
- Ние, като демократи, никога не обявяваме една партия или нейния лидер за врагове. Дори интересите ни да не съвпадат напълно, сме готови за коалиция с движението.
- Дали причината за поканата на Доган към вас не се крие във вероятността ДПС да падне под границата от 200 000 избиратели?
- Наистина има реална опасност движението да не мине дори 4-процентната бариера. Но Доган си прави и друга сметка. Ние с тях сме като скачени съдове. Тези, които напускат ДПС, идват при нас. Затова приемам като нормално движението да иска да подсигури бъдещото си участие в Народното събрание. Но не бива да се пренебрегва и същественият факт, че нашите организации по места са силно разграничени. Те дори воюват едни срещу други. Затова общата ни коалиция не може да бъде безусловна. Единствено паритетният принцип може да бъде основа за започването на преговори между двете партии.
- Често пътувате към Турция. Какви инструкции получавате от там?
- Като член на делегацията ни към съвета на Европа имам контакти не само с турски политици. Но не крия, че имаме добри връзки с главните политически партии.
- Но когато вашият братовчед Али Динчер беше председател на комисията по външна политика на турския Меджлис, това имаше значение?
- При създаването на Инициативния съвет за обновление на ДПС лидерите на движението твърдяха, че това става по указания на Анкара. Напротив - точно Динчер беше човекът, който винаги ми е казвал, че политическите решения се взимат винаги според конкретната ситуация. Така че едва ли той би бил човек, който ще си позволи намеса от толкова далеч. Навремето, когато се разминахме с Доган в подкрепата за кандидатурите в предварителните избори за президент на страната - Доган подкрепи Желю Желев, а аз Петър Стоянов, в Анкара се усъмниха в правилния ми избор. Но след като Стоянов посети Турция, вече като президент, всички казаха: "Браво, оказа се прав. Разликата между тях е от земята до небето."
- НДПС ще подкрепи ли Стоянов, ако се кандидатира за нов мандат?
- Не трябва да има съмнение в това. Президентът оправда напълно нашите очаквания. За разлика от лидерите на СДС.
Иван Тропанкев
ivan@standartnews.com

Данни

- 800 052 български турци живеят у нас според данните на НСИ от последното преброяване през 1992 г.
- Българските турци населяват главно два региона: Делиормана с център Разград и Кърджали. Компактни маси има още в Хасковско, Силистренско, Бургаско и Варненско.
- 2/3 от живеещите в Кърджалийска област са турци
- Около 300 000 са по неофициални данни българските граждани, живеещи в момента в Турция
- Жителите на община Джебел намаляха с 60% след изселването през 1989 г. Наполовина е спаднало населението в общините Крумовград и Ардино.
- Безработицата в някои от селищата на смесените региони достига 90% по информация от централата на ДПС
- Правителството ще отпусне допълнително 50 млн. лв. за тези райони, обяви финансовият министър Муравей Радев преди 2 месeца. Още 100 млн. евро са предвидени по линия на инвестиционни проекти на ЕС.
- 400 000 души гласуват за ДПС на изборите за ВНС през 1990 г.
- По-малко от 200 000 души пускат бюлетините на ДПС на общинския вот през 1999 г.
- 70 000 гласа получава партията на Гюнер Тахир на местните избори миналата година

коментар  


Денят | Страната | София | Икономика | Бизнес | Финанси | Общество | Интервю | Репортаж | Анализ | Светът | Балкани | Европа | стандАРТ | Стил | Спорт | Архив | Реклама | Адрес

Пишете ни
© Standart News, 1999 - 2000