standartnews.com banner
 СВЯТ Сряда, 23 Януари 2002 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СтандАрт
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg www.focus.bg/ svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Нирагонго изригва за пръв път през 1977 г.

Градът е разделен на две от стена от лава, която разруши всичко по пътя си, оставяйки улиците наполовина покрити с черна лава, която все още е ярко червена в сърцевината си. Хората прескачаха една подобна ивица от лава, когато отблизо прозвучаха изстрели.

Вулканът Нирагонго е част от африканската вулканична верига Вирунга. Той се намира в Конго, недалече от границата с Руанда, на височина 3465 м. Нирагонго е един от най-активните африкански вулкани. Град Гома се намира на 18 км южно от връх Нирагонго, на брега на езерото Киву. В кратера на върха е разположено езеро от лава, започнало да се формира още в края на ХIХ век.
То се изпразва за по-малко от час на 10 януари 1977 г. Лавата се свлича по склоновете на планината със скорост над 60 км/час. Загиват около 70 души.
Последната активност на Нирагонго започна през юни 1994 г., когато лавата отново запълни кратера на върха. Огненото езеро е с размери 40 м в диаметър. При изригването си миналия четвъртък потокът лава заля центъра на Гома и отне живота на най-малко 45 души. Стената от лава достигаше височина от метър и половина. Близо 80 процента от сградите в града са разрушени. Поток лава с ширина близо 300 метра отряза пътя за бягство на хиляди хора в центъра на града. Лавата се движеше със скорост близо 60 километра в час и се вливаше в езерото Киву, отделяйки задушлив дим. Това създаде опасност от замърсяване на водния басейн, което влоши още повече проблема със снабдяването с вода. Появиха се първите случаи на холера. Наред с това възникна реална заплаха метанът, който се образува по естествен път в езерото, да експлодира.

Вашият коментар

  
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster