standartnews.com banner
 ОБЩЕСТВО Събота, 3 Август 2002 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  СВЯТ
  СтандАрт
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg www.focus.bg/ svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Българинът трябва да притежава оръжие за самозащита

Самураят от Елин Пелин

У нас хора на честта все по-рядко се срещат, убеден е Асен Пиперков

В друго време, в друга реалност този човек можеше да мине за шотландския боец Дънкан Маклауд. Ако носеше казашки калпак и гледаше свирепо, ставаше и за Чапаев. Във всеки случай останалите атрибути на атрактивен художествен или исторически персонаж са налице: самурайски меч с доказан произход, картечница "Максим" и ред други режещи и стрелящи уникати. Между тях са пушки и патлаци от Руско-турската война. Като калпак на оръжейната му сбирка е черешово топче, което си гърми съвсем истински и може да ти отнесе дувара с все къщата.

Владо Трифонов

Самият той не изглежда никак войнствено, по-скоро го докарва на добродушен майстор-кулинар. Истината е, че Асен Пиперков е шеф на авторитетна охранителна фирма с добро име. Като малък се занимавал с картинги. На 14 години станал републикански шампион за юноши. Любовта му към този спорт останала - няколко години подред организира и финансира авторалитата в Елин Пелин по време на шопските празници. От книгите, които е прочел,

предпочитанията му са към "Гераците"

Харесва това произведение заради философията на отминалите времена. Съжалява, че най-хубавите черти на шоплука вече са само история. Днес е актуален шопът, дето си запалил плевнята, че да изгори на Вуте къщата.

Асен е завършил двигатели с вътрешно горене, дълго време бил автомобилен инструктор. С демокрацията открил магазини за авточасти и първия в Софийски окръг лицензиран пункт за годишни технически прегледи. Точно тогава започнали проблемите, които го накарали изцяло да промени професията и начина си на живот. Тъкмо работата му потръгнала и се появили мутрите. Наложило се да се защитава. Тогава бил 45 килограма и срещу набезите на яките бандити нямал никакъв шанс. Събрал де що имал пари, наел си охрана и дал отпор по всички правила на американски екшън. Натуралната му шопска глава компенсирала липсата на килограми. Голямата му гордост е, че тогава не се е пречупил. Създава охранителна фирма, за да носи легално оръжие, да оказва въоръжена съпротива на гангстерите и да осигури на другите спокойствие и защита. Точно преценил силите си и в крайна сметка успял. Дейността му е ограничена в Елин Пелин и 17 села наоколо, където го познават и му се доверяват. Изчел всички преведени на български материали за охранителната дейност и се захванал да ги прилага в действие. Към екстрите на фирмата са лекарски и стоматологичен кабинет с безплатно обслужване на персонала.

От 1991 г. се самообразова в новата си професия и вече е абсолютно уверен в познанията си за този бизнес. Има самочувствието на човек, който отлично знае какво върши. Сам е подбрал екипа си, без ходатайства. Дава хляб на доста хора, за които тази работа е спасение от безработицата, но и призвание. Поддържа елитна част, специално за онези, които сбъркат отново да го изнудват.

Нашият разговор върви по неутъпкан път, което го прави доста предпазлив. Отпуска се едва когато заговаряме за категорията българи, към която сам се причислява. Казва за себе си, че е твърд националист и бърза да уточни, че така нарича възхитата си от някогашния български хъс към свободата. Каква е била тази смелост да излезеш с черешово топче срещу оръдията на "Круп", чуди се съвсем искрено Асен. Къде е тя сега? Чудим се и двамата.

Наумил си е да събира български реликви, откъдето може. Кметът на Клисура му подарил прототип на Боримечковото топче, изработен от стари клисурски майстори. По празниците Асен гърми с него, белким събуди отколешния български дух. И българското знаме затова е закачил пред офиса. И колекцията си затова е създал, след време музей да я направи. Яд го е, че не си тачим светините. Левски е успял да вдигне и чорбаджиите на крак, я сега иди вдигни някой бизнесмен за кауза. Я вдигни някой политик.

Стигаме до извода, че днес в България хора на честта се срещат все по-рядко. Най-малко ги има сред управляващите. Случайно попаднали във властта хора, без да са изстрадали местата си, това са нашите политици. Затова сме на този хал, казва Асен. Гледам го и се чудя как попаднах на охранител, намерил сили да прочете "Гераците", да събира останки от българщината и да не е ортак със силните на деня!

Докато водим нашия разговор, Асен на няколко пъти деликатно ме подсеща да не го изкарам герой в материала. Не иска да предизвиква хорската завист и злоба. Смята, че тези два порока в последните години страшно са се развили и човек трябва много да се пази. Някои подхвърлят с какви пари бил купил сграда в центъра на града, откъде е скъпото оборудване на офиса, че и тази богата колекция от оръжия. При това знаят много добре, що за човек е и са убеден в ползата от него. Мисля си, какво ли щяха да приказват, ако не го познаваха и ако бизнесът му не беше пред очите на хората. Може би точно тогава щяха да си мълчат.

Тук е време да споменем, че основателят на Елин Пелин се е казвал Пиперко. През ХIХ в. на това място имало блато, през турско възникнало село Новоселци, а от 1968 то вече се е казвало Елин Пелин. Та този Пиперко е прадядото на Асен и това донякъде обяснява неговото анахронично за днешните времена мислене. В стаята, където разговаряме, току звънне телефон, току някой влезе да докладва. С подчинените си Асен се държи със сдържана любезност, без да демонстрира сила на началник. Спомням си за пуяците на власт, с които ми се е налагало да общувам и съм доволен, че правя материал за човек като него.

Видимо се оживява, когато заговаряме за

правото да се носи оръжие

Категорично заявява, че българинът трябва да притежава оръжие за самоотбрана. Как иначе ще защитиш себе си, семейството, приятелката или дома? Излизат срещу теб въоръжени дебили, а ти ги гледаш и преглъщаш на сухо. Къде ти отива самочувствието на свободен човек? Конституцията ни е гарантирала неприкосновеност на личността и на частната собственост. Щом е така, нека държавата да превърне тази гаранция в реалност.

Събеседникът ми твърди, че е миролюбив човек.

Уважава законите и отношенията му с полицията са партньорски. Помагат си и се опитват заедно да защитават имуществото и достойнството на все по-обедняващите българи. Наскоро заедно с МВР извел 40 души от своя състав за охрана на важно събитие. Хората му били с отличителни знаци, както си трябва. На другия ден журналистка от столичен вестник написала, че висшият елит на това събитие бил охраняван от горски. Заблудила се жената от камуфлажните дрехи на охранителите, взела ги за лесничеи, така и написала. Е, могла е да попита, но не се сетила.

Асен Пиперков е жизнен и гледа ведро. Сигурен е, че от него също зависи нещо в тази държава и той ще го направи. Трудна му е задачата, но разгеле има жена, която му дава спокойствие. Тя го спасява и това му е достатъчно.

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster