standartnews.com banner
 ДЕНЯТ Събота, 3 Май 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  СТИЛ
  СМЯХ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Дипломати мятаха въдици за най-голямата щука

Журналисти също участваха в риболовното състезание на язовир "Морун"

Васил Милков от Българско национално радио грабна първа награда с улов от 1350 грама. Само със 100 г по-малко тежат рибите на втория класиран - Стефан Минчев от списание "На риба". С 1150 грама е третият - Александър Димов от "Български риболовец". Четвърто и пето място са за Ивайло Илиев от Нова телевизия и Георги Тобев от бТВ.

Снимка 280-грамова каракуда беше най-голямата риба, която улови екипът на "Стандарт"
ФОТО Николай Дончев
 
Риболовът е като живота. На пръв поглед изглежда просто, но има тънкости, които са невидими за неопитното око. Затова се чудиш защо на съседа му върви, а при теб нищо не се получава. Така разсъждава Пламен Григоров, докато мята въдицата си на язовир "Морун" край ловешкото село Угърчин. Той е от списание "Командос" и е един от участниците в ежегодното състезание за журналисти и дипломати The Morun Open. То се организира от радио НЕТ, галерия "Кожухарови" и Интернет портала fishing-mania.com.
Миналата година Пламен Григоров се е класирал първи в надпреварата. Тогава хванал 8 пъстърви. Сега обаче уловът му е значително по-слаб.
Точно в 12 часа организаторите от радио НЕТ дадоха старт на състезанието. В него се включиха над 50 журналисти от 20 медии и по двама представители от френското и немското посолство. Ежедневните вестници са представени единствено от екипа на "Стандарт". Повечето от дипломатите не успяха да дойдат, защото днес е работен ден за тях, обясни Вили Бахтаджиян, водещ на предаването "По заповед на щуката" на радио НЕТ. Според регламента мястото на всеки от участниците се определя чрез жребии. От медия може да участват най-много по трима състезатели. Всеки сам избира стръвта. Използването на хайвер обаче е забранено. Повечето са заложили на бял червей, някои опитват с жива рибка. Язовирът е зареден с 3000 пъстърви. В 12,02 минути с аплодисменти е отбелязан първият улов - десетсантиметров костур. В 12,06 минути Николай Светлев от вестник "Рибар" хваща първата пъстърва.
"За да хванеш, по-голяма роля има опитът, а не случайността", обяснява Пламен Григоров. Според него успехът се подчинява на формула - лека плувка, тънка корда и мека стръв. "Най-важното обаче е умението да гледаш собствената си въдица, а не чуждите. Да не завиждаш, когато другите ловят. Защото от много зяпане може да пропуснеш мига, когато трепне твоята плувка", разкрива философията на риболова Григоров. Той признава, че въдичарството е в кръвта му - не само хоби, но и страст. Най-голямата риба, която е хващал досега, е 7-килограмов шаран. Уловил го в река Лефеджа край Велико Търново. "Хвана се на най-счупената ми въдица. За малко да го изтърва. Наложи се приятелят ми да влезе в реката и да го умъртви с нож", спомня си Григоров. "За да хванеш риба, трябва добре да познаваш нрава й. Пъстървата например е хищница и лакомо налапва стръвта. Случва се обаче понякога плувката да потрепне съвсем леко и само опитното око може да разбере играта й. След това ти трябва умение, за да успееш да извадиш рибата", казва дългогодишният въдичар.
Колко е важен късметът в риболова обаче демонстрира шефът на радио НЕТ Владимир Танев. Сред толкова майстори и професионалисти той единствен успя да улови щука. "Бях заложил за стръв червей. Нямаше индикации, че на въдицата се е хванало нещо. Реших да я дръпна и да хвърля отново. На десетина метра от брега изведнъж блесна огромно тяло", разказва той, докато се опитва да се пребори с храст, на който се е закачила кукичката при поредното замятане. "Това е най-голямата риба, която съм хващал в живота си", признава той. "Хванал си я с връзки. Нали радио НЕТ е сред организаторите", завистливо подхвърлят колегите му, които напразно се пържат на 32-градусовата жега. Танев никак не бил запален рибар, но се наложило да дойде, защото не се намерил в редакцията никой, който да отстрами радиото на състезанието. Затова Танев се "жертвал", а в отбора се включили и двамата му синове - 10-годишният Димитър и 15-годишният Тодор. За компания взели и кучето Рамзес.
"Брат ми, идвай бързо, че на въдицата се е закачила риба!", крещи Десислава Янова. Тя също е изумена как пъстървата се е закачила на кукичката й. Радва се, защото й се случва за първи път. За разлика от нея Александър Димов от списание "Български риболовец" не разчита на случайността. Той е оборудван с "Шимано" - мерцедеса сред въдичарските принадлежности. Огромен чадър го пази от слънцето. Замята с 9-метрова пръчка. В живарника му плуват 4 пъстърви. "Рибата е пусната в язовира само преди два дни и още не е в час - разпръснала се е на всякъде. Божа работа е накъде ще се завърти. Затова уловът е шанс, а не майсторлък", обяснява той.
Наближава 15 часът, а около брега са останали най-запалените състезатели. Останалите са се оттеглили под дебелите сенки край шатрата. Там организаторите са наредили трапеза и разливат изстудени бели вина. С пистолетен изстрел се слага край на надпреварата. Такъмите се прибират, а няколко човека с викове се хвърлят във водата, за да се разхладят.
Даниела Казанджиева

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster