standartnews.com banner
 ОБЩЕСТВО Вторник, 6 Май 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  СУЕТНЯ ПОД ТЕПЕТАТА
  ДЕНЯТ
  СВЯТ
  СтандАрт
  СТИЛ
  ЗДРАВЕ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Иманяри опустошиха селото, в което загива големият революционер

И брястът е изсъхнал край гроба на Гоце

На лобното място на войводата стърчат камънаци, няма паметна плоча

На 4 май (21 април по стар стил) се навършиха 100 г. от гибелта на Гоце Делчев - стратега и идеолога на ВМРО. Той изгради революционната организация на македонските и тракийските българи по подобие на комитетите, създадени някога от Васил Левски. Бе намерил и вярната тактическа формула - автономия за Македония и Одринско, за да не предизвиква излишно Великите сили и балканските ни съседи. Бе противник на прибързаните акции, но се подчини на решението за провеждане на Илинденско-Преображенското въстание. В хода на чиято подготовка загина при Серска Баница.

Снимка Последното дърво на лобното място на Гоце е убито от мълния  
Владимир СИМЕОНОВ
наш пратеник в Серес
Село Бан ица, в което преди 100 години загива големият ни революционер Гоце Делчев, днес не съществува. Било е в района на Серес. До града пътуваме с автомобил. Оттам се катерим 20 км нагоре и попадаме в Долно Орини. По-нататък е Горно Орини. Някъде зад тях в Банишката гора се е кътало село Баница. Водачът ни, който знае гръцки, пита възрастна жена къде точно е местността Кариа. Така наричат сега баира, където е било селището. "Ей там, на 5 км е", казва на български език жената и бързо се прибира в къщата си. Спускаме се по черен път, покрит с пясък и чакъл. Друмът обаче се разделя и не знаем накъде да хванем. За късмет се появява овчар. Преводачът тъкмо отваря уста и чобанинът го прекъсва на чист български език: "Гроба на Гоце ли? На няколко метра над камбанарията е. Но няма нищо вече там.
Опустяло е мястото забравено от Бога и хората". Виждаме оцелялата стена с олтара на църквата под пътя и камбанарията над него. От къщите няма и следа. Тук-там стърчат само части от зидове. Село Баница е опожарено веднага след смъртта на Гоце. По-късно е горяло още 2 пъти. Каквото е оцеляло, е довършено от иманярите. Дори християнските символи не са подминали. Камбанарията е висока около 10 м и цялата е в дупки. Камбаната я няма. Отвън още личи част от надписа: "Майстора Георги. 1883 г". "Търсят злато, изоставено от четниците. Кътче няма да не е пипнато от иманярска ръка", казват жителите на Долно Орини. По църковната стена нищо не личи от иконописите. Цяло чудо е, че не е съборена от иманярите.
Вървим към лобното място на Гоце Делчев. Навсякъде са разхвърляни огромни камъни. Остатъци от къщи и дувари. С точност никой не знае къде е убит Гоце. Но е някъде в края на селото, над камбанарията. "Някога имаше мраморна плоча. Бях малък, но помня, че от 1941 г. до 1944 г. там се правеха чествания, празненства. Идваха роднини на Гоце. Оттам насетне се изгуби. Обърна се животът инак. Трябва да вдигнете пак паметника", убеждава ни бай Тома от Добно Орини. Той е на 66 години. Говори с нас на български език. Напряга се да си спомни какво е писало на плочата. "Тук почива Гоце Делчев - легендарен борец и спасител на Македония", нататък паметта му изневерява. Но още като хлапе чул историята как в Баница е заградена от турци четата на Делчев и войводата е убит. "Бряст имаше край гроба на Гоце. Но и той изсъхна. Дано не е изсъхнал в българите споменът за Гоце", надява се 78-годишният дядо Ангел. Старците се кахърят, че в училищата вече не се набляга на историята че внуците им не знаят елементарни неща за исторически събития и личности. Бай Тома обаче знае. За Гоце и Даме Груев, за Хаджи Димитър и Стефан Караджа, за Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, за Левски и Ботев. Той и съселяните му са категорични, че в Баница трябва да се направи паметник на Гоце. "Абе, да има нишан, че там е убиен чиляка", казва Тома.

Вашият коментар

  
   

Ще намерим пари за паметник

Красимир Каракачанов,
лидер на ВМРО
Имаме голямо желание да се вдигне паметник на Гоце Делчев в Баница. Но това зависи от местните гръцки власти. Преди 4-5 г. генералният ни консул в Солун Илко Шивачев направи постъпки да се вдигне малък паметник на Гоце Делчев в Баница. Гърците обаче замълчаха. А всичко щеше да ни струва не повече от 1000 лв. Шивачев се притесняваше, че външно министерство няма да даде пари, но ВМРО щеше да ги събере. За такова свято място пари се намират винаги.

Жалко за загубеното време

Проф. Божидар Димитров,
шеф на Националния
исторически музей

Костите на Гоце са заровени откъм външната страна на олтара на църквата. Турците са известни с почитанието си към мъртвите и са позволили да бъде погребан. По-късно костите са пренесени в сандъче в Македонския дом в София. През 1946 г. обаче е взето решение да бъдат поставени в саркофаг в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие. Доскоро бе трудно и да помислим за паметна плоча в Баница. Но такава трябва да има. Говорим за обединена Европа и няма начин да ни откажат от гръцка страна, ако поискаме да почетем паметта и лобното място на Гоце. От септември 1944 г. в Баница няма никакъв знак за това, което се е случило там на 4 май 1903 г. Съжалявам за балканските реалности. Дано дойде времето да се обединим. Тогава ще има паметни плочи на всички наши загинали герои.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster