standartnews.com banner
 ПЪТЕШЕСТВИЯ Неделя, 27 Юли 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  СВЯТ
  ЛИЦА
  НЕДЕЛНИК
  СЕМЕЙСТВО
  СЪКРОВИЩА
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

“Ясен месец веч изгрява” е Марсилезата на Странджа

Снимка В Балювата къща турска войска обградила въстаниците и започнала престрелката, при която загинали Пано Ангелов и Никола Ровашола  
"Странджанската Марсилеза" наричат прекрасната песен "Ясен месец веч изгрява ...", която за първи път прозвуча по Радио София по случай 50-годишнината от Преображенското въстание в Странджа в изпълнение на родения в с. Бръшлян народен певец Сава Попсавов.
Автор на този бунтовен странджански марш е войводата от 1903 г. Яни Попов. Той е вдъхновен от знаменитата Сърмашишка афера, в която падат първите жертви на Преображенското въстание.
На 2 април 1903 г. Балювата къща (сега архитектурен и исторически паметник в с. Бръшлян) била обградена от турска войска.
Предател съсед издал, че вътре се крият въстаници. Започнала престрелка, при която загинали войводата Пано Ангелов и четникът Никола Ровашола.
Турците взели три волски каруци от селото. В двете натоварили убитите седем свои войници, а в третата - труповете на въстаниците, които искали назидателно да показват по местните села.
Арестувани били много бръшлянци. Част от тях успели да избягат, но 11 били заловени и откарани в Малко Търново. Опитите да бъде организирана засада на моста на Айдере и да бъдат освободени излязъл неуспешен и те били осъдени на 15-годишна каторга в крепостта Паяс кале.

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster