standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 6 Август 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  СТАДИОН
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  СтандАрт
  ГЛАВАТА
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Болката при апандисит е като пробождане с кама

Ако детето ви не може да си сгъва дясното коляно, тичайте при доктор

С понятието апандисит лекарите означават възпалението на апендикса - къс, тънък, сляпо завършващ канал, захванат за края на сляпото черво. В клиничната практика най-често се среща острият апандисит. Хроничният е по-скоро диагноза, която се поставя за обяснение на повтарящи се болки в долната част на корема. Радикалното лечение е отрязване на апендикса - т. нар. апендектомия.

Главният симптом на апандисита е болката. Отначало тя е в средата, а по-късно - в долната дясна част на корема. Но може да се появи и локализира на различни места поради необичайната позиция на апендикса в човешкото тяло. Нерядко пострадалите повръщат или получават диария. Това обаче се случва както при апандисит, така и при стомашно-чревна инфекция, например салмонелоза. По какво да се ориентираме? Салмонелозата настъпва скоро след консумация на заразена със салмонели храна (месо, яйца, особено десерти, приготвени със сурови яйца). Протича с непрекъснати повръщания и диарични изхождания, в които понякога може да има кръв и слуз. Температурата е висока. В тежките случаи се развива бъбречна недостатъчност, настъпват гърчове и помрачаване на съзнанието. Апандиситът се проявява внезапно с болка, която ту се засилва, ту отслабва, но не изчезва съвсем. Температурата е леко повишена или нормална. Много важен признак за апандисит у децата е болката в дясното краче при ходене или опит да се сгъне дясното коляно. Болка в корема се усеща още при чревна непроходимост, когато възникват препятствия за движението на чревното съдържимо - случайно погълнати дребни предмети, втвърдени фекалии, жлъчни камъни, прегъване на черво и др. Тогава е силен дискомфортът в горната част на корема. Ако е настъпила перфорация на язва (стомашна или доуденална) или на жлъчен мехур, усещането е като пробождане с кама. То започва от едно място и бързо обхваща целия корем. Общото състояние на пострадалия се влошава светкавично. Лицето му посинява, а краката и ръцете изстиват. Понякога болката може да е последица от запушване на кръвоносен съд. Спре ли притокът на кръв, стената на кръвоносния съд се разяжда (некротизира) и се разкъсва. Тогава настъпва остра болка в долната част на корема.
Страницата подготви
д-р Ваня ШИПОЧЛИЕВА
главен експерт при
Националния център по обществено здраве

Вашият коментар

  
   

Не се лекувайте по бабешки

Колкото и да е ужасна болката в корема, не прибягвайте до поставяне на топла тухла, грейка, гърне и прочие на корема, нито пиене на ракия. Подобни мерки могат да имат фатални последици. До идването на лекар на болния не е позволено да се дават медикаменти - обезболяващи (аналгин, амидофен, аспирин), рициново масло, английска сол и пр. Може само да се постави лед върху корема, който веднага трябва да се махне, ако болките се засилят. Необходимо е незабавно да се позвъни на "Бърза помощ", на телефон 150. До лекарския преглед не бива да се дава никаква храна. Може да се приема единствено хладък чай от липа, шипки или джоджен - по една чаена лъжичка през 10-15 минути.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster