standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 13 Август 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  СМЕТКИ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  СтандАрт
  СТИЛ
  ТЕРАПИЯ
  ЛИЦЕТО
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Ставите пукат? Имате шипове

Задължително свалете излишните килограми

Ако при първото си раздвижване сутрин усетите схващане и болка, погледнете ставите си. Подути ли са, потърсете лекар. Може да страдате от артроза. Тя е заболяване на ставния хрущял. Смята се, че е заради "износване" на ставите, но кривите крака и наднорменото тегло също са виновни за шиповете.

Обикновено сутрешната болка в ставите след раздвижване отшумява. Но вечер се връща. Друг признак на заболяването артроза е схващането - краткотрайна спънка в началото на движението при промяна положението на тялото. Движението в засегнатите стави е ограничено. При него понякога се усеща пукане и "прищракване". С развитието ставите могат да се деформират и да се получи оток. Артрозата засяга често коленните стави (гонартроза), ставите на гръбначните прешлени (спондилартроза), тазобедрените стави (коксартроза). Честа е артрозата на шийните прешлени, която се демонстрира с главоболие в областта на тила и болки в шията и раменете. Спондилартрозата (т. нар. шипове на гръбначния стълб) се проявяват с разнообразни оплаквания - болки в гръбнака, дискова херния, ишиас, лумбаго и т. н. Неприятните симптоми могат да се преодолеят чрез топлинни процедури, водолечение, ултразвук и криотерапия. Медикаментозното лечение включва нестероидни противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства. Прилага се и кортикостероидна вътреставна инжекция, но след изчерпване на другите възможности или при значително напредване на артрозния процес. Съвременна, но скъпоструваща терапия е вътреставното инжектиране на препарати, съдържащи хиалуронова киселина. Препоръчва се и коригираща протезна хирургия. Мускулните схващания се наричат още крампи. Когато засягат областта на подбедрицата, те са болезнени, но рядко пострадалите търсят съвет от лекар. И правят грешка. В повечето случаи мускулните крампи са сигнал за сериозно заболяване - дори когато продължават само няколко секунди или минути. Причините са многобройни: свръхпреумора; нарушения в кръвообращението; плоскостъпие; деформации на гръбначни прешлени; недостиг на минерални вещества - калий или магнезий. Заболяване на вените, диабет, ревматизъм и подагра също причиняват неприятните спазми. Нужен е обстоен лекарски преглед. При някои пациенти липсват органични причини. Такива са случаите на идиопатичните мускулни крампи. От тях обикновено страдат спортистите. В тези случаи се приемат магнезиеви препарати. Добре е да се носят топли чорапи и удобни обувки.
Страницата подготви
д-р Ваня ПАНЕВА главен експерт при
Националния център по обществено здраве

Вашият коментар

  
   

Опънете коляното за първа помощ

Ако мускулът на подбедрицата ви се сгърчи в болезнена крампа, за да получите облекчение, седнете с опънато коляно. Обхванете пръстите на крака с ръце и ги изтеглете напред. След това опитайте да станете и да се раздвижите.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster