standartnews.com banner
 БАНЯТА Четвъртък, 21 Август 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  РАЗВРЪСКА
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  МАРШРУТИ
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

В сауната не се остарява

Измийте се предварително, не пийте вода и алкохол

Сауната е идеално средство, поддържащо физическата форма и осигуряващо козметичен ефект върху тялото. Тя действа благотворно: кожата се опъва, изпотяването подпомага да се отделят мъртвите клетки от повърхностния й слой и кожата отново е еластична. Горещият въздух усилва кръвообращението. Контрастното сменяне на студено и топло стимулира дейността на всички основни органи, организмът се очиства от натрупаните отровни вещества.
Тези, които ходят редовно на сауна, не само поддържат спортна форма, но и по-малко боледуват. Най-ревностни любители са северните народи. Едва ли има финландец, който да не притежава сауна в дома си. Викингите там са релаксирали след битка. Преди да влезете за първи път, вземете топъл душ, подсушете тялото.
Намажете го с излющващ крем или направете масаж с четка. Така ще се отделят вроговените и мъртви клетки, а в дълбоко прилежащите тъкани се усилва потенето. Преди да предизвикате потене, почистете лицето си. Косата също трябва да е чиста. Намажете кожата на главата и косата си с предпочитания балсам или подхранваща маска. Тяхното действие многократно се усилва от топлината. Не слагайте на главата си шапка за баня или кърпа. Това може да доведе до прегряване. Преди да влезете в сауната, добре попийте водата от тялото си, иначе потенето ще се затрудни. В началото сядайте на високата или средната скамейка. Краката ви трябва да са на една височина с тялото - лежешком. Ако това е невъзможно, трябва да сте седнали, но краката да са на височината на седалището.
Ако сте начинаещ, първото ви влизане трябва да бъде между 8 и 10 мин.
Увеличавайте времето постепенно, за да не претоварвате организма си и да не нарушавате кръвообращението. След обилното изпотяване трябва добре да изстудите тялото на чист въздух. Ако е невъзможно, полейте се с хладка вода, като започнете от краката, после ръцете и нагоре по тялото без областта около сърцето.
По време на сауната или непосредствено след излизането от нея не бива да пиете вода и алкохол. Той може да окаже опасно разширяващо действие върху кръвоносните ви съдове.

Вашият коментар

  
    ЕКСТРИ 
    Сауна обикновено прекрасно се съчетава с масаж, който подобрява кръвообращението на мускулите и ставите. Топлината и парата от своя страна катализират физиологическото въздействие на масажа. Затова днес финландската сауна вече не е "националист". Тя охотно е интегрирала шибането с дъбови и брезови клонки, характерно за руската баня, и използването на билки и различни масла, популярно на Изток.
Освен всички тези допълнения и комбинации днес сауните обикновено се окомплектоват с басейни с джакузи. Те работят с озонирана вода. Най-популярна е системата "Джет". Водният масаж след сауна допълнително премахва различните болки, намалява напрежението в гръбнака и повдига общия тонус на организма. Самото киснене в топлата клокочеща вода подобрява настроението и държи човека във форма през целия ден.
Така че, след като сте загрели в сауната, хвърлете се в басейна със студена вода. Или все пак с хладка. Само много здрави хора, с идеално кръвно налягане могат да си позволят руското удоволствие да изскочат от банята на снега.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster