standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 3 Септември 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  СТИХИЯ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net svobodnaevropa.org www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Тузлата изправя стотици на крака

Българи и чужденци идват на лиманното езеро за цяр и красота

Закътан сред живописната Балчишка Тузла, оздравителният санаториум е едно от най-посещаваните места по Северното Черноморие. Благодарение на лечебната кал и ентусиазма на персонала много хора с увреждания на опорно-двигателната дейност връщат надеждите си, че пак ще ходят.

Това лято в санаториума в Тузлата са лекувани близо 800 пациенти. Усилията на доктори и сестри компенсират недотам добрите условия. Сградата е строена през 1957 г. и е оправяна тук-там само с козметични ремонти. Открай време Тузлата се знае като курорт на народа. Защото бизнесмени и политици се калят в чужбина и не познават родното богатство тук, казват домакините. Затова пък мястото е посещавано от холандци, белгийци и германци. Цената е само 8,50 лв., като включва нощувка и хранене. Останалото безценно тук - калта и лекарските грижи, са без пари. От 15 септември санаториумът работи с деца с церебрална парализа от 3 до 18 години. Малчуганите идват от цяла Североизточна България. Престоят им е безплатен. Те се обучават в училище по задължителните учебни програми на просветното министерство.
Всяка година 400 нови деца заболяват от коварната болест, а между 10 и 15 процента от населението на страната се инвалидизира, посочва мрачната статистика д-р Радко Радев. Самият той е бивш възпитаник на санаториалното училище.

Вашият коментар

  
   

Калта е мехлем

Лечебната кал в Тузлата няма аналог в България освен тази в Поморие. Тя се вади от близкото лиманно езеро. На брега е истински рай. Цапането с кал е истински ритуал. Слънцето я изпича най-бавно на болното място. След това започва голямото къпане - първо в езерото, а след това на минералния душ. Сапунът е забранен, защото солта от езерото и съставките на калта трябва да засъхнат и попият за 24 часа в тялото. Много жени се мажат направо с калта от езерното дъно. За кожата тя действа като сметана и мехлем.
Лечебните свойства на Тузлата и идеята да се изгради санаториален комплекс тук е на известния български лекар от началото на XX в. д-р Парашкев Стоянов. През 1902 г. той открива мястото като най-подходящо за лечение на ширещата се по това време у нас костно-ставна туберкулоза. Но още в средата на XIX в. болните от цялата страна са се стичали тук с каруци и волски коли, за да търсят изцеление. Правили са си колиби от тръстика, за да останат дни наред на брега на лечебното езеро.
Кръстина МАРИНОВА


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster