standartnews.com banner
 ЖИВОТ Петък, 17 Октомври 2003 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
http://gsb.uchicago.edu
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Силният есенен риболов по реките все още не е факт, предпочитани са частните водоеми

Язовир “Белопопци” - царството на шараните

Там се ловят червеноперки, сомчета и каракуди, по-рядко и линове

Малките частни водоеми стават все повече и повече. Това не се харесва на мнозина, но има и добрите си страни. Напоследък се появяват все повече арендатори с дългосрочни намерения. На все повече от тези места риболовът е ефективен и много приятен. Такова място е и язовир "Белопопци" в близост до гр. Елин Пелин. Основната риба, която се лови там, е шаранът. Рибите са с тегло от 800 г до 10 кг! Най-често улавяните екземпляри са по кило и нещо. Ловят се добре и на плувка, и на дъно. Стръвта е сладка царевица, торен или бял червей. На водоема има и заведение, което предлага скара и всякакви напитки. Хит е специалитетът шаран с чесън на скара.

На "Белопопци" въпреки наличието на много риба не всеки я "скъсва". Все пак се изискват и умения. Най-добрите места за риболов по това време на годината са откъм гората или на стената. Там местата са по-дълбоки и задържат повече риба. Риболовът на плувка изисква прецизна, но здрава линия, захранване на мястото и търпение. За един ден средно се улавят по 5-6 шарана, но късметлиите се случва да извадят от водата и по над 20 броя. Таксата за риболов е минимална, а от всички уловени риби се заплаща само шаранът, и то ако искате да си го приберете. Ако уловените риби са в добро състояние, може да се пускат в специален басейн, без да се плащат. На дъно също резултатите са добри. Най-резултатен е риболовът на фидер, при който всички такъми са прецизни и фини. По възможност се замята всеки път на едно и също място, за да се получи на дъното хранително петно. След като рибите се съберат, риболовът е активен и носи много емоции. В най-скоро време във водоема ще бъдат пуснати и голямо количество бели амури с тегло между 1 и 5 килограма. Тогава картинката ще бъде съвсем пълна. Със застудяването на времето се активизира и едрият костур във водоема. Той се лови най-успешно на рибка по дълбоките места. В този период от годината, когато температурните разлики в денонощието са много големи, се предпочита риболовът на места, където наистина има доста риба. Повечето от частните водоеми в последно време регулираха режима за риболов така, че всеки да е доволен и на базата на това все повече риболовци ги посещават. Освен това са създадени и много удобства. Последните за годината топли дни могат да бъдат съчетани с приятно прекарване на цялото семейство и резултатен риболов.
Страницата подготви
Калоян Белополски

Вашият коментар

  
   

Риболовците се сдобиха със свой център

От днес нататък софийските риболовци ще могат да се възползват от откриващия се първи риболовен център в страната. Той се намира на пл. "Възраждане" и днес ще събере риболовния елит от цялата страна. На откриването са поканени всички известни личности, занимаващи се с риболов, между които популярни тв водещи, депутати, елитни риболовци и журналисти. Собствениците "Орозов и Ко" са подготвили различни промоции и изненади за клиентите. В този център ще се предлага пълната гама на над 10 реномирани фирми производителки на въдичарско оборудване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster