standartnews.com banner
 ЖИВОТ Петък, 23 Януари 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


На язовира ври от костури и червеноперки

Рибари дупчат леда на “Батак”

Рибите се ловят предимно на мормишка със стръв хирономус или пинки

В последните няколко години язовир Батак събира стотици фенове на риболова на лед. Още първото замръзване на някои от заливите слага началото на същинския подледен риболов. Здрав лед сега има в залива на контрастената на язовира. Ледът там е дебел между 10 и 15 см, което е напълно достатъчно. Сериозното застудяване през последните няколко дни ще запечата целия язовир. Докато това не се случи, обаче е крайно рисковано приближаването до откритата вода. Не толкова поради риск от пропадане, колкото от това, че голямо парче лед може да се отцепи и вие да се окажете върху него. Това се е случвало неведнъж през последните години.

Язовир "Батак" ежедневно събира десетки любители на екстремния риболов на лед. Този язовир е много по-посещаван през зимата в сравнение с останалите сезони. Това не е никак случайно. Точно сега там се ловят огромни количества едри костури и още по-едри червеноперки. Сега там най ефективен е риболовът на мормишка със стръв хирономуси, а когато рибите са много активни в търсенето на храна, кълват и на пинки или бели червеи. При риболова на костур най-подходящи са тежките волфрамови мормишки. Поради факта, че се лови на дълбочина от 5 до 10 и повече метра, тези мормишки пропадат по-бързо и позволяват по-лесно да се предават колебанията от кивока до мормишката. Червеноперките предпочитат по-малка мормишка с черен или червен цвят. На 15 февруари се предвижда провеждането на традиционния турнир "Баташка сеч"IV. Освен Батак и много други водоеми вече са покрити със здрава ледена покривка. Стабилен лед има на яз. "Алино", на "Долни Богров" и повечето баластриери край София, на "Широка поляна", на "Веринско" и т. н. По тези места сега се ловят добре предимно дребни костури, бабушки и доста по-нарядко пъстърва, клен и бяла риба. Язовирите "Искър" и "Душанци" все още не са покрити с лед. На "Лобуш" също има лед, но може да се лови на много малко заливи с горе-долу здрав лед. Там все още е много опасно. Дори на "Алино", където ледът е с дебелина над педя, има доста газови дупки и вече има хора, взели си по една ледена баня. На "Жеков вир" също има лед и там сега се ловят много костурчета и червеноперки. Риболовът на лед е екстремно хоби и практикуването му е доста опасно. Никога не бива да ходите сами на леда и групата е наложително да разполага със спасително въже, комплект резервни сухи дрехи и т.н.
Страницата подготви
Калоян БЕЛОПОЛСКИ

Вашият коментар

  
   

Нови японски куки пускат на пазара

Съвсем наскоро се появи още една престижна марка японски куки и у нас. Sasame е марка все още не добре позната в България, но много популярна по света. През следващия сезон и българските въдичари ще могат да се възползват от качествените куки Sasame. Те обхващат гамата от риболова на дребни риби до риболова на едри шарани и сомове. Японците по традиция са много добри в производството на куки и влакна и новите куки също доказват това. Тяхната геометрия и заточване, специалните стомани от които се изработват отразяват последните тенденции в технологията на съвременните производители. Новите куки Sasame вече могат да се намерят в повечето риболовни магазини в страната и тепърва хиляди риби ще опитат тяхната здравина.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster