standartnews.com banner
 СтандАрт Сряда, 4 Февруари 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  МАНИЯ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ДРАМИ
  ЗДРАВЕ
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


След австрийската столица изложбата ще бъде представена в Братислава

Дом “Витгенщайн” приюти Цветомир Асенов

Българинът реди общо 30 картини от различни периоди

Цветомир Асенов представя свои творби от днес до 20 февруари в българския културен център "Дом Витгенщайн" във Виена. Експозицията включва общо 30 картини от различни периоди и стилове. После изложбата ще бъде показана и в Братислава. Пред "Стандарт" един от най-талантливите млади автори изповяда своите впечатления от посещенията си в най-големите музеи и галерии в света.

Снимка Цветомир Асенов позира пред автопортрета на Ван Гог
фото "Стандарт"
 
Музей Д'Орсе, Париж
Импресионистите са подслонени в красива сграда на левия бряг на Сена. Преди да се превърне в музей, сградата се е преобразявала като фигурите от изящен пъзел: железопътна гара, построена в 1900 г. с метална конструкция, чието вътрешно пространство е по-голямо от това на Нотр Дам, по-скоро палат в стил еклектик и рококо, трансформирана по-късно в луксозен хотел, където генерал Де Гол произнася прочутата си фраза, завръщайки се във властта през 1958 г.: "Мислите ли, че на 67 години ще започна кариера на диктатор?" След архитектурни промени, усъвършенствания на дизайна от италианката Ауленти и намесата на Митеран за допълнително финансиране, общественият реверанс към отхвърлените импресионисти е свършен факт. Едно испанско семейство, използвайки почивните си дни, за да разгледа импресионистите в Д'Орсе, търси изхода на спирка "Солферино". По-късно ги срещам в залата на Ван Гог, застинали пред автопортрета му от Сент-Реми, като пред икона. Създавайки вулканите от цветове, като че ли Ван Гог винаги е знаел, че някога мизерните квартири и изпепеляващите поля на Прованс ще се превърнат в изискан музей, в който малкото испанско семейство ще общува с драматичната му същност, наречена изкуство.
Музей "Нова Галерия", Касел
Стар, безцветен микробус, като че ли изминал безкраен път, приличащ на изтощено същество, което не може да продължи напред. Зад него в три редици са подредени шейни, готови за впряг, на всяка една от които е прикрепено платнище, навито на руло. Две от шейните все още "слизат" от отворените врати на микробуса. Художник е Йозеф Бойз. Без усилие си представям полярната област, безмълвната, студена самота на местността. Празният впряг излъчва необяснима тъга. Само с тези хора, които отсъстват, ли се е случило нещо или пък с всички нас? От миналото ли идва този обект, или принадлежи на бъдещето?

Лувър, Париж
Залите на Лувъра са така оживени, че за момент си представям, че съм на огромната метро-спирка "Шатле", тук тълпата е дори по-многоцветна: зад развяващо се канадско знаме се е проточило многолюдно семейство, а пред картина на Давид, с размерите на малко селце, ученици насядали на пода, изслушват урока си по живопис. Не след дълго се убеждавам, че Лувъра е сейфът на световното изобразително изкуство от античността до края на ХIX век. В залата за временни експозиции в крилото "Денон" са изложени десетки рисунки на Микеланджело. От топлата, червеникава мъгла на сангина изплуват фигури на воини с анатомично съвършенство. Дали понякога духът на Микеланджело не прелита над градините на Тюйлери, над каменния Лувър и над стъклената пирамида, служеща му за вход, за да се полюбува на етюдите си от "Битката при "Кашина" и на своя мраморен "Умиращ роб", обречен на безсмъртие?
Музей "Хиршхорн", Вашингтон
Вече не влизам предубеден в музеите; не вярвам, че този или онзи автор може да ми въздейства повече, отколкото е необходимо, нито пък смятам, че има по-богат източник на вдъхновение от вътрешните, паралелни светове на художника. "Хиршхорн" е разположен в сграда, построена във формата на кръг. Етажът с колекцията от живопис и скулптура се състои от два концентрични кръга: във външния се намира живописта, а във вътрешния - скулптурата. И двата кръга са на едно ниво, а на определени интервали са свързани помежду си. От изящните скулптури на балерини на Дега и от излъчващите тревожна меланхоличност фигури на Джакомети може да попаднете на съблазнителните лолити от платната на Балтюс. Метафизичният парад на свещеното изкуство продължава - по посока на часовниковата стрелка: Роден, Апел, Алехински, Де Коонинг, Пикасо (като скулптор), Ман Рей...

Вашият коментар

  
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster