standartnews.com banner
 СтандАрт Четвъртък, 12 Февруари 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  РИСК
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ОФИСЪТ
  АВТОМОБИЛИ
  ДРАМИ
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Храни се разделно, спортува и има татуировки

Лапо Елкан - златният ерген на Италия

26-годишният внук на Джани Аниели е работохолик

Той елегантен и очарователен като прочутия си дядо Джани Аниели. Лапо Елкан е мениджър на "Фиат". Ползва се със славата на прелъстител, приятел е на Хенри Кисинджър и е страстен почитател на "Ювентус".

PANORAMA

В 7 ч и 40 мин елегантна "Алфа Ромео 147" се стрелва от една от къщите на хълмовете около Торино и се устремява с висока скорост към базата на "Фиат" в Мирафиор. Зад волана й е млад мъж с русо-червеникави коси и лунички. Няма съмнение, че е спал малко, но вече е успял да направи сутрешния си крос и да прегледа вестниците.
Той ще влезе в офиса си точно в 8 часа, ще обядва в ресторанта на предприятието, а след обяд е готов да вземе самолета за Рим или Франкфурт. Пътува много и няма затруднения с езиците. Говори четири. Може би понякога има проблеми само с мобилния си телефон, защото му се обаждат непрекъснато: сътрудници, приятели, поредната "годеница" или кандидатка за тази роля. Не липсват и журналисти, настояващи за интервю или мнение.
Лапо Елкан, наричан златния внук на Италия, е роден в Ню Йорк преди 26 г. Учил е във френско училище, живял е в Париж, Ню Йорк и Рио де Жанейро. Бил е студент в Лондон, работил е под фалшиво име в Пиаджио, отбил е военна служба. Бил е алпинист, стажувал е цяла година в консултантската фирма на Хенри Кисинджър на "Парк Авеню" в Манхатън.
Лапо е усвоил спонтанността на американците, добрите маниери на англичаните, галантността на французите, но и светкавичната съобразителност и елегантност на поведението, което очевидно е взел от дядо си Джани.
Като всеки истински богаташ и той не обича да пилее пари. Братовчед му Егон фон Фюрстенберг казва: "Срещнах го във Фиумичино преди няколко дни. Той беше учуден, че аз не зная, че може да се лети от Рим до Милано само за 70 евро, както правел той!"
Като оставим настрана произхода му, Лапо все пак е 26-годишен младеж, имащ своите ексцентричности, но и силна воля да бъде нормален. Това го прави симпатичен. Вярно е, че не пропуска да ходи на партита и в модни ресторанти. Затова може да го срещнете както в шикарния "Суши Самба" в Ню Йорк, така и на прием в Белия дом заедно с приятеля му Хенри Кисинджър. Но като човек, комуто е поверена задачата да подмлади образа на "Фиат", има кураж за своите страсти: той не пропуска нито една изложба за автомобилен дизайн, нито прояви на модерното изкуство. Гордее се със своите седем татуировки и завидна физическа форма. Избягва хляб и тестени изделия, яде малко и разделно, но над всичко е горд с хилядите си приятели, пръснати по целия свят.
"За него може да се каже всичко, само не и че е самотник. Успява да се види с хиляди хора, само в един ден", казва Беатриче Трусарди, която той е успял да убеди да работи за фондацията му. "А с тези, които обича, е много щедър на време и чувства", казва сърдечната му приятелка Джилда Морати.
С готовността си да бъде на разположение Лапо си е създал житейска философия, а тя е направила от него истински годеник на цяла Италия. Обожават го дори майките на приятелите му.
Неговият "категоричен императив" е: "Да се анулират разстоянията в света." Той винаги е пръв: да поздрави, да изслуша, да предразположи и е експерт по старите жестове като целуването на ръка. А всичко това е част от неговата "операция симпатия" - той инвестира във всичко, от евентуалните купувачи на "Фиат" до секретарките си, на които изпраща цветя. Дори е спечелил Хенри Кисинджър на своя страна.
И с нежния пол Лапо регистрира триумфален марш, макар самият той да признава, че не се вижда в ролята на верен годеник. "Без да полага труд, постига максимален резултат с минимални усилия", казва братовчед му Едуардо Фабри. Той делял апартамент с Лапо в Лондон.
В "операцията симпатия" са включени и отношенията с журналистите. "Внукът на Италия" се грижи за тях с мъдрост. На тези, които се интересуват от високи скорости, той лично дава технически обяснения. Рядко прави изявления, но като суетен мъж се интересува от фотографите.
"Когато го чакаш пред някой ресторант, за да го "папаризираш", той идва насреща и е така любезен, че те обезоръжава", разкрива опита си с Лапо светският фотограф Умберто Пици.
Превод д-р Димитър Я. Димитров

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster