standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 18 Февруари 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ПОМОЩ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  ИСТОРИЯ
  СВЯТ
  СтандАрт
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Шоколадовите кисти тормозят жените юпита

Отлагането на раждането и стресът предизвикват заболяването

Д-р Стефан Иванов, н. с. I ст., работи в гинекологичното отделение на Националната онкологична болница в София. Наскоро той се завърна от специализация в Royal hospital for women в Сидни. Проф. Небил Хакер, който е един от най-големите онкогинекологични хирурзи в света, всяка година взима в гинекологичния раков център по двама специализанти, за да ги обучи на съвременна хирургична техника в областта на малкия таз и корема. А също така да им покаже новите лекарства и методи за лечение на ендометриоза, така наречените шоколадови кисти на яйчниците.
Имате промени в менструалния цикъл и нежелано окосмяване по лицето, което никаква електро- или фотоепилация не може да премахне? Едва ли се досещате, че тези два проблема са взаимно свързани и могат да се дължат на така наречените шоколадови кисти на яйчниците (ендометриоза). Това е доста неприятно заболяване, среща се при млади жени между 20 - и 30-годишна възраст и се съпровожда с два основни симптома - болезнен мензис (дисменорея) и болезнен полов контакт (диспареомия). Нарича се така поради ръждивокафеникавото кървене преди и в края на менструалния цикъл, наподобяващо течен шоколад. То се получава, защото в яйчника се задържа менструална кръв. Наблюдават се също дисфункционални течения с прескачания. Гинеколозите алармират за широкото разпространение на ендометриозата и я сочат като една от основните причини за безплодие. Заболяването е познато отдавна, но напоследък зачестило поради стресовия живот, който съвременните дами водят. Според специалистите се среща предимно при жени юпита, които правят кариера и отлагат раждането за по-късен момент. Така няма смяна на менструационния цикъл с аменорея - деветмесечната му липса по време на бременността. Неговите фини механизми все още не са 100 процента изучени, но някои автори го смятат за предраково състояние на яйчниците, а понякога и на тялото на матката. Това се установява след трансвагинална ехография, която измерва дебелината на ендометриума (лигавицата на матката). Когато тя е над 10 милиметра, трябва да се направи пробно абразио, за да се докаже дали е предраково състояние или рак.

Вашият коментар

  
   

Може да се лекува и с медикаменти

Невинаги при наличие на шоколадови кисти се налага оперативно лечение. То може да бъде и медикаментозно, естествено при подходящи жени. Гонадотропин рилийзинг хормон агонистите (GTRH аналози) са нова група от медикаменти и вече са въведени в практиката и у нас. След клинични изпитания един от тях - золадекс, успешно се прилага при шоколадови кисти и за предоперативно лечение на миома. След тримесечен курс със золадекс миомата намалява по обем и операцията преминава по-леко, с по-малко кървене, а следоперативният период е свързан с по-малко усложнения. При някои млади жени, които не са раждали, лечението със золадекс и GTRH агонисти може да бъде изцяло консервативно с прилагането на лупрон, гинекрин или золадекс.
Людмила Първанова


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster