standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 25 Февруари 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ПОД ПАГОН
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  СтандАрт
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Гимнастика срещу остеопороза

Важно е да се раздвижат всички мускули на тялото

Продължение от предишния брой:
Гърди
(фигура 1)
Това е упражнение за начинаещи, което разтяга мускулите на гърдите и подобрява стойката на гърба.
Седнете с крака, изпънати на пода. Дръжте гърба изправен и гледайте право напред. Изпънете ръцете си настрани, като ги държите на нивото на раменете (1). След това сгънете ръцете в лактите и приближете дланите към гърдите си (2). Повторете пет до десет пъти в зависимост от собствените си способности.
Горната част на гърба
(фигура 2)
Това също е упражнение за начинаещи, което помага за гръдния кош, укрепва мускулите в горната част на гърба и изправя стойката.
Поставете стъпалата плътно на пода, седнете на твърд и устойчив стол, без да се опирате на облегалката му като държите гърба и врата си изправени. Гледайте право напред, свивайки ръце в лактите (1). Внимателно придвижете лактите и раменете се изнасят назад толкова далече, колкото ви е възможно без да усещате болка (2). Задръжте така пет секунди, а през това време дишайте нормално. Върнете ръцете в стартова позиция. Повторете това упражнение пет до десет пъти в зависимост от способностите си.
Таз
(фигура 3)
Упражнение за начинаещи, което укрепва долната част на гърба и коремните мускули. Легнете по гръб на пода със свити колене и стъпала на пода (1). Направете нормална извивка на гърба, като повдигнете таза леко нагоре. Не правете прекалено голяма чупка в кръста. Стегнете коремните си мускули. Върнете таза на пода, за да изправите гърба отново на пода (2). Избягвайте да използвате краката си и мускулите на седалището, за да изпълнявате упражнението.
Задръжте позицията пет секунди, докато дишате нормално, след това се отпуснете. Повторете 10 пъти.
Гръб и рамене
(фигура 4)
Упражнението е за разтягане на горната част на гърба и раменете. Легнете на пода. Свийте колене и стегнете коремните мускули. Изтеглете ръце колкото се може повече над главата (1). Като държите ръцете изправени, изтеглете ги нагоре и ги свалете, докато те застанат на нивото на раменете (2 и 3). Задръжте за няколко секунди, като се опитвате да дишате нормално през това време. След това върнете ръцете в изходна позиция. Повторете упражнението 5-10 пъти в зависимост от способностите ви.
Гръб
(фигура 5)
Това е упражнение за среднонапреднали. Целта му е да направи горната част на гърба ви по-изправена, разтяга гръдните мускули и подобрява стойката. Седнете на стола с ръце зад врата (1). Вдишвайте, докато движите лактите внимателно напред (2). Задръжте за няколко секунди, като дишате нормално през цялото време. След това върнете в изходна позиция. Според възможностите си можете да повторите до 10 пъти.

Четете още в следващия брой

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster