standartnews.com banner
 ЖИВОТ Петък, 27 Февруари 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  ДРАМИ
  СТИЛ
  КАРНАВАЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Сравнително хладното време задържа здравия лед по водоемите

Eдрите костури налитат на блесна

Освен тях кълват бели риби, щуки и кленове

Най-ловеният хищник през зимата е костурът. Той се среща в повечето язовири и през зимата е основен обект за риболов. Да се лови костур на лед със зимна блесна не е кой знае колко сложно, но за да се улови трофеен екземпляр, се изисква майсторлък и известна доза късмет. Едри костури се срещат на много места, но определено лидери сред водоемите са "Батак", Долни Богров, Огняново и "Доспат". За едър се смята всеки костур с тегло над 500 г, но истинските трофеи са с тегло от килограм до три! В почти всички водоеми, обитавани от костура, се срещат единични едри бройки и практически могат да се ловят навсякъде.

Често се случва най-едрите костури да се ловят точно през зимата, и то при риболов на лед с отвесна блесна. Когато водоемът е замръзнал цялостно, могат да се обиколят най-перспективните места, които при открита вода е практически невъзможно да бъдат достигнати. Едрите риби се държат на почтителна дистанция от брега и често се навъртат около залети дървета, храсталаци и подводни прагове. Докато ледът е сковал водоемите, дребните рибета също се държат в близост до подобни места и едрите хищници неминуемо ги следват. Местата, на които може да се ловят трофейни риби, ревностно се пазят в тайна от местните майстори. Ако на подобно място пробият дупки и започнат да клатят блесни 5-6 човека, едрите костури бързо ще напуснат опасния участък. За риболов на зимна блесна са подходящи къси спинингови пръти с дължина до метър, спинингова макара с прецизен аванс, влакно 0,16 - 0,18 и, разбира се, ледобур. Често се налага пробиването на десетки дупки и обикалянето на обширни райони, докато се намерят бодливите хищници. Освен костури на зимни блесни налитат бели риби и едри кленове. Белите риби са не по-малко активни от костурите, но за съжаление в последните години популацията им намаля чувствително и улавянето на повече от една бяла риба вече се счита за успех. Речните кефали или кленовете, както се наричат по-често, са в добри количества по водоемите, но са доста по-пасивни през студената зима в сравнение с другите сезони. Любопитно е, че през зимата се ловят рядко, но само едри парчета.
Калоян БЕЛОПОЛСКИ

Вашият коментар

  
   

Риболовци мериха сили на “Батак”

Преди дни се проведе традиционният турнир по риболов на лед "Баташка сеч" IV. В него взеха участие 40 състезатели от цялата страна. Спечели го Любомир Куздов от София с улов от 2070 г костури и бабушки. На този турнир се забеляза много силно пловдивско присъствие от страна на състезатели в традиционния риболов. Освен това на пето място се класира Влади Христова, която доказва, че и жените имат място в сериозния риболов. Радващо е, че от година на година популярността на зимния риболов расте и феновете му се множат.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster