standartnews.com banner
 ПРАЗНИК Вторник, 6 Април 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ТРАГЕДИЯ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  СВЯТ
  СтандАрт
  ТРАГЕДИИ
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Христос предупреждава за очакващите го мъки

Велики вторник - ден за смирение

Спасителят казва на учениците си да не ламтят за слава

Светото Eвангелие ни приближава към скръбните събития от последните дни на Спасителя. По случай празника Пасха, последeн в Неговия земен живот, Той и учениците Му се отправят за Йерусалим. Исус им открива в последователен ред какво предстои да се случи с него в близките дни.

Всред общото мълчание след това изненадващо разкритие, разтърсило сърцата на Неговите ученици, неочаквано и неуместно двама от тях, братята Яков и Йоан, искат от Исуса да седнат при Него, единият отдясно, а другият отляво, когато дойде в славата Си. Вместо безпределна скръб и състрадание към Божествения учител, Яков и Йоан, ръководени от лични чувства и от лични интереси, бързат да изпреварят другите и да си осигурят най-представителните места в бъдещото славно Царство на Сина Божи, което ще настъпи след Неговото възкресение. Те вярват, че Исус е истинският Месия но все още нямат ясна представа за същността на това Царство, чиито характеристики са чисто духовни и е с морални измерения. Неразумните желания и егоистичните амбиции, нагодителните домогвания и неоправданото самочувствие не са вратата за небесната Обител. Затова отговорът на Спасителя към Яков и Йоан и към всички нас е категорично осъдителен: "Не знаете, какво искате" Влизането в Царството Божие се осъществява при особени условия и заемането на едно или друго положение в него не става по начина и с методите на земните институции и форми на държавност. Първенството в Царството Божие ще бъде предоставено на най-достойните и действително първи по своите нравствени качества и изповядване на Христовата вяра. Общото изискване за допускане в Царството на благодатта, радостта и мира се съдържа в една-единствена норма на поведение - смирението, без което не може да има добродетел в строго християнски и житейски смисъл. Нищо не може да се сравни с добродетелта смирение, казва свети Йоан Златоуст, то е майка, корен, храна, основа и свръзка на всяко добро Исус Христос ни насърчава: "Искайте и ще ви се даде!" Но да искаме според Неговата света и промислителна воля само онова, което е полезно преди всичко за душата. А който иска да е между първите, трябва да е пръв в служението на другите, на ближните. Най-висш образец на смирение е Сам Господ Исус Христос, Който се смири до смърт, и то смърт кръстна. Затова с пълно право Той казва за Себе Си: "Поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце и ще намерите покой на душите си"!
Страницата подготви
Константин СЪБЧЕВ

Вашият коментар

  
   

Исус изцелява прокажения

На Велики вторник Христос изцелява болни, слепи и един прокажен, като не спира да изобличава фарисеите и да предупреждава учениците си, че трябва да са готови за часа на Неговото пришествие. Той оприличава Царството небесно на десет девици, които трябвало да посрещнат младоженеца. Пет от тях били мъдри, а пет неразумни. Неразумните взели светилниците си, но не взели масло. И когато младоженецът дошъл, те нямали с какво да запалят светилниците си и не били допуснати на сватбата. (Мат.25:1-12) Така Спасителят внушава на последователите си, че трябва да живеят с Божите заповеди. Защото, "а кога дойде Синът Човечески, в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще остави овците от дясната си страна, а козите - от лявата. И ще каже на ония, които са от дясната му страна: Дойдете вие, благословените от Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира...Тогава ще каже и на ония, които са от лявата страна: Идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели" (Мат. 25:31-34,41)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster