standartnews.com banner
 СЕМЕЙСТВО Неделя, 9 Май 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  СВЯТ
  ЛИЦА
  НЕДЕЛНИК
  ПЪТ
  СТИЛ
  БЛЯСЪК
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Главният диригент на Оперетата е половин руснак

Руслан Райчев се родил в чакалня на гара

Баща му превзел световните сцени заедно с Шаляпин и великия Тосканини

В следвоенната 1919 година младият оперен певец Петър Райчев и бременната му жена - украинката Фаина, решават да напуснат Киев и да потърсят късмета си в Италия. Минават през София - родния град на мъжа, и оттам след изнурително пътуване с влак най-сетне пристигат в Милано. На гарата Фаина е застигната от родилните болки и докато дойде конният впряг, в чакалнята на първа класа се ражда момченце. Датата е 5 май, а синчето - бъдещият диригент Руслан Райчев.

85-години след драматичната си поява на бял свят маестро Райчев чества двоен празник - рожден ден и 60 години на сцената. Музикалният театър, в който той е главен диригент, посвети на него всичките си спектакли до края на сезона. Маестрото обаче не дойде на честването там миналата сряда. Коксартрозата го е приковала у дома. "Искам публиката да ме запомни такъв, какъвто бях", отсича юбилярят, но не спира да се шегува: "Лекарите казаха, че болестта ми може да се е развила от дългото стоене прав на диригентския пулт, обаче ще имам едно преимущество - преди всички да предвиждам промените във времето."
"Ще казваш, че си аристократ по рождение, защото си се родил в чакалня първа класа!", спомня си със смях бащината заръка Руслан Райчев. Но съдбата е отредила това далече още преди да бъде "заплануван".
Разкошната Дякова къща в Малко Търново е на прадядо му. Дяковият род са преселници от Тракия, сега потомците са пръснати из цяла Добруджа. Баща му Петър Райчев е роден във Варна, завършил е първия випуск на рисувалното училище в София, бил е ученик на Мърквичка. После заминал за Санкт Петербург да учи пеене. На свой ред и киевчанката Фаина Куманова е мома от сой. Баща й е бил един от най-богатите хора на града - собственик на огромен магазин, подобен на нашия ЦУМ. Когато се ражда бебето, между фамилиите припламва спор - дали да го кръстят на българската му баба Русана, или да изберат нещо руско. Накрая се спират на компромисен вариант, като към пославянченото име на бабата лепват още едно и става Руслан-Юри.
По време на престоя на семейството в Милано се оформя музикантското бъдеще на отрочето. В дома им гостуват светила като Сергей Прокофиев, Фьодор Шаляпин, Умберто Джордано и великият Тосканини. Няма начин да дишаш този въздух и да не станеш артист. Малкият свири на пиано, но само по два часа на ден. В свободното време рита футбол, колкото си иска, и не го карат да става гениален виртуоз. През това време бащата обикаля света. Петър Райчев е прочут певец, и то непосредствено след недостижимия Карузо и съвременник на големите италиански тенори Тито Скипа, Бениамино Джили, Аурелиано Пертиле. Помежду им има голяма конкуренция, но и същевременно много колегиални и топли взаимоотношения. Дълго време гастролира на сцената на "Метрополитен". Със съпруга си пътува и Фаина, а за Руслан-Юри в продължение на 10 години се грижи германка.
"Чувал съм от родителите ми, че за пръв път ме завели на спектакъл на остров Малта, когато съм бил 3-4-годишен. Играел се "Севилският бръснар", а баща ми и Шаляпин си партнирали на сцената. Татко пеел арията на пияния офицер "Ей квартира, ей квартира..." А аз съм писнал: Татко бе, нали имаш квартира, какво си се развикал?" Едвам ми запушили устата", разказва маестро Райчев. Спомня си още, че когато пораснал, вече редовно го водели в "Ла Скала" и останал потресен, когато за първи път слушал "Борис Годунов". Тосканини бил на пулта, Шаляпин бил в ролята на Годунов, а Петър Райчев - на Шуйски. Сцената с часовника, където героят полудява и му се привижда сянката на убития от него престолонаследник, се запечатва завинаги в паметта на бъдещия маестро. А после съдбата пожелава да стане така, че сега той е единственият, който е дирижирал и трите редакции на "Борис Годунов": оригиналната версия на самия Мусоргски в Лил, редакцията на Римски Корсаков в Авиньон и преработката на Шостакович в Гранд Опера - Париж. В България от лъвове конкуренти дълго време не можа да припари до тази опера. Когато се завръща със семейството си у нас, 14-годишният Руслан Райчев не знае български. Като потвърждение на старата житейска мъдрост за "бащиния дом и майчиния език".
Людмилан ПЪРВАНОВА

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster