standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 12 Май 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДРАМА
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  СтандАрт
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Смрадликата премахва гъбички и бактерии

Лекува възпалени венци и рани от изгаряния

Народните лечители често препоръчват употребата на смрадлика или, както се казва още, тетра. Това е познатият на всички храст с дребни листа и светложълти цветове, който срещаме у нас, из храсталаци и широколистни гори. Цъфти от април до юни. По това време е много силно лечебното действие на свежите листа. Ухае специфично поради намиращото се в смрадликата етерично масло. Билката има редица полезни действия - затягащо, противовъзпалително, бактерицидно (убива някои бактерии). Първата стъпка при лечение със смрадлика е да се приготви отвара.

Рецепта
100 г от предварително натрошената билка се оставя да ври в 1 литър вода, докато течността намалее на половина. С отварата може да се направи компрес за лечение на циреи, на гнойни, трудно зарастващи рани, особено при диабетици.
Също е подходяща при дерматити (кожни раздразнения) или за вагинална промивка поради своя противогъбичен и противобактериален ефект. Ако се жабури отварата, с нея могат да се лекуват гингивити (възпаления на венците). Най-добре е билката да се комбинира с противовъзпалителни и свиващи лекарства, в зависимост от болестния процес и общото състояние на пациента.

За болни зъби
При възпалени венци или болни зъби също може да се приложи гаргара с отвара от смрадлика. Жабуренето трябва да се прави сутрин и вечер след измиването на зъбите. Билката действа много добре и при изгаряния. Помага за зарастването на раните и премахва белезите. За лечение могат да се използват не само листата, а и клоните на растението. От тях също се приготвя отвара, която се прилага по същия начин, както и тази от пресните или изсушени листа. Поради противогъбичното, антибактериалното и противовъзпалително действие смрадликата е идеален лек за екземи.

Д-р Ваня Шипочлиева,
главен експерт при
Националния център
по обществено здраве

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster