standartnews.com banner
 СЪКРОВИЩА Неделя, 23 Май 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  СВЯТ
  ЛИЦА
  НЕДЕЛНИК
  ПЪТЕШЕСТВИЯ
  СТИЛ
  БЛЯСЪК
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Показват най-старата книга на света

След успешна реставрация в Британската библиотека в Лондон е изложен най-ранният в света датиран печатен документ, съобщи Би Би Си. Става дума за свещен будистки текст, известен като Диамантената Сутра. Той е от 868 г. и е открит в началото на XX век в пещерата Данхуан в Западен Китай, приблизително хиляда години след като е бил напечатан.
Книгата се смята за най-ценния предмет от експозицията, посветена на изкуствата и на културните традиции от Пътя на коприната. Вероятната й цена ще надхвърли 5 млн. долара, ако бъде предложена на търг, прогнозират специалисти.
Диамантената Сутра представлява свитък хартия със сив цвят с китайски йероглифи, завит около дървена основа. Ако бъде разгърнат, може да бъде прочетен свещен будистки текст.
Сюзън Уитфийлд от Британската библиотека разказва, че сутрите са били препечатвани за възхвала на хората и на всички разумни същества на Земята.
Копието, с което разполага музеят, е направено от човек на име Ван Цзи през май 868 г. от името на неговите родители. Той говори за това в текста. Безспорно е, че е използвана техника на отпечатване, с която се създават по няколко копия. Специалистите са на мнение, че това е най-ранният датиран печатен документ в света, който се е появил около стотина години преди първите печатни произведения в Европа. В Китай хартията и печатът са били известни още преди появата на Диамантената Сутра, но тя е първото издание, което е с ясно посочена дата на издаване.

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster