standartnews.com banner
 ЖИВОТ Петък, 9 Юли 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  МРЕЖА
  БЛЯСЪК
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Въпреки горещините рибите кълват като луди

Язовир “Искър” бъка от платики

Ловят се предимно на плувка в близост до брега

Тази година язовирът е пълен до горе. Залети са множество храсталаци, дървета и поляни. Това, разбира се, е добре. Рибите са хвърлили хайвера си и за новородените рибета има много добри условия за развитие. От друга страна, удобните места за риболов са намалели драстично. Откъм устието е удобен единствено риболовът от лодка. Има перфектни места, но от брега риболовът е почти невъзможен. Традиционно по това време на годината започва успешният риболов на едри платики на язовир "Искър". Те се ловят в дълбоките участъци (в разрешената за риболов част).

С настъпването на същинското лято на големите язовири в близост до големите градове се събират хиляди хора. Така е и на яз. "Искър". За разлика от други големи язовири обаче тук е позволена за риболов сравнително малка част от водоема, което прави ситуацията още по-тежка.
Платиките се търсят на дълбочина от 5 до 8 м. Захранването с тежка захранка и регулярното подхвърляне на малки топчици захранка по време на целия риболов е задължително. Именно захранката събира рибите накуп и ги активизира. Прекаляването със захранката обаче може да има обратен ефект. Риболовът на щека е несъизмеримо по-резултатен от всички останали методи на риболов. Въпреки че платиките са много, те кълват съвсем плахо и грубите такъми ги гонят. Риболовът е много майсторски. Фините такъми са просто задължителни. Поради тази причина на дъно може да не успеете да уловите и една риба. Освен на щека платиките се ловят и на директен телескоп, на мач с подвижна плувка и на "болонезе". Задължително условие е стръвта да лежи неподвижно на дъното. Точно там са предимствата на щеката. При наличие на вятър при останалите методи стръвта се мести наляво-надясно и рибите не кълват добре. Освен това щеката позволява да се работи с плувки до 1 г., което е непостижимо за останалите методи на риболов. Въпреки това всеки любител на плувката успява да улови поне по 5-6 кг риба за един ден.
За разлика отпреди, сега дълбокият бряг откъм "Щъркела" държи множество удобни места, на които успешно се ловят едра платика, уклей, костур и по-рядко каракуда. Платиките кълват целодневно след добро захранване. Ловят се на дълбочина 5-6 м, и то изключително на плувка. Дънарите в момента не регистрират почти на никакви улови. За сметка на тях любителите на "влаченето" ловят доста бели риби, костури и дори сомчета. Едрите сомове още не проявяват апетит и резултатите на "кльонк" са много слаби.
Калоян Белополски

Вашият коментар

  
   

На “Пясъчник” вадят едри костури

В последните няколко години язовир "Пясъчник" се превърна в абсолютен хит с улова на стотици трофейни костури. Незнайно защо там хищниците са доста по-едри спрямо ловените по другите големи язовири. Възможно е и другаде да се улови някой "литров" костур, но тук това е ежедневие. При това рибите кълват целогодишно.
Сега нивото на водата в язовира е много високо, но това не пречи на риболова. Най-добри резултати при риболова на едри костури се постигат "на влачене". Подбират се малки воблери с дължина 5-7 см с големи "човки". Добре е примамката да се води поне на 4 м дълбочина. Лодката се движи със сравнително бавен ход, като воблерите се пускат на 50-70 м след нея. Ударът обикновено е мощен и се усеща на върха на пръчката. В момента рибите не са на голяма дълбочина, което прави безсмислено влаченето на дълбочини над 8-10 м. Пасажите са сравнително близо до брега и следва да се влачи успоредно на него. Костурите най-често се въртят около подводни прагове, скалисти подводни възвишения или носове. Наличието в лодката на сонар определено би увеличило шансовете за успех. След като се открият рибите, се правят двупосочни "тегели" върху тях и резултатът е зашеметяващ.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster