standartnews.com banner
 СтандАрт Петък, 13 Август 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СТИЛ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

В Македония изучават Божидар Димитров

"И бидеjки авторот на овва книга е демократ, целта во истата не му е да го сруши евентуалниот "македонски" идентитет каj читателот од Вардарска, а и Егеjска Македониjа, а само да им jа раскаже историjата на нивната земjа и нивниот род". Така са превели Божидар Димитров югозападните ни комшии - с "Десетте лаги на македонизмот". Издателството е "Блаже Конески" от Струмица. На корицата е знамето на въстаниците от Струга по време на Илинденското въстание от 1903 г. Книгата обяснява: "Натписите по знамето са на бугарски jазик, а девоjката коjа jа симболизира Македониjа вее знаме со боите на бугарското државно знаме." "Современа Македониjа и македонскиот народ - наследници на Античка Македониjа и античките македонци", гласи "Прва лага", според Димитров. Следват: "Чистите македонски словени" и "Бугарите - татари", "Светите брака Кирил и Методи, свети Климент, свети Наум, свети Гораст, свети Сава, свети Ангелариj "Македонски просветители" и "автори на македонската азбука", "Македонскиот цар Самуил и неговата "македонска" држава" и т. н.

Вашият коментар

  
   

Фън Шуй обучава родители на екология

"Децата трябва да имат възможност за избор, да могат сами да определят какво им е необходимо, четем във "Фън Шуй за детското пространство" на Ненсили Уайдра. Обкръжаващата ги среда трябва да е безопасна във физически аспект, да е достатъчно красива, за да стимулира емоционалното им развитие, достатъчно сложна, за да може детето да изпробва своите способности и сравнително проста, за да може то бързо да осъществява плановете си, да придобива нови умения и да развива дарбите, с които е дошло на тази земя" (изд. "Шамбала"). Звучи като нещо очевидно, но следващите конкретни съвети на Уайдра са извлечени от древната източна наука. Там е предвидено всичко - как да се съчетаят предметите, цветовете, миризмите в дома така, че детето наистина да получи необходимото.

Роди се нова Агата Кристи

"Рагтайм в Симла" е вторият преведен роман на Барбара Клевърли (изд. "Прозорец"). И той като предишния - "Последната кашмирска роза", е ретро криминале, и той тече в Индия пак по онова време - 1922 година. Симла е градът, към който пътува детектив Джо Сандиландс с колата на губернатора. Това е някъде в Хималаите, някой стреля по колата и убива спътника на Джо. А спътникът на Джо е руският баритон Фьодор Корсовски. Клевърли е напипала златна жила. Тя е овладяла и изкуството на детайла, особено важно за този сюжет - с екзотиката на Индия и на епохата. Овладяла е и прозрачната английска самоирония - към нравите, жестовете и начина на общуване с цялата им превзета ритуалност. Като се добави и леката мистика - всичко това е намигане към самата Агата Кристи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster