standartnews.com banner
 ОБЩЕСТВО Вторник, 16 Ноември 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ТРАГЕДИЯ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  БЛЯСЪК
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


35 билки налагат майсторите в старозагорското село

Лекуват министри със змеевски пелин

Като тресне от полигона, не се налага да претакаме буретата, твърдят винарите

Прочухме се с данданията около военния полигон, а преди ни знаеха като селото с най-хубавия домашен пелин, разказват жителите на Змейово.
Някои от тях станаха почти телевизионни звезди с бунтовете срещу армейското съоръжение.
На най-голяма почит в старозагорското село обаче се радват майсторите на прословутата горчива напитка.
Според местните хора самата природа им помага да направят истински еликсир. Изследване на метеоролозите отпреди 40-50 г. показа, че в Змейово има най-много слънчеви дни в годината, припомня кметът Слави Николов. Постоянният полъх от Дервентския проход пък прави въздуха чист и кристален.
Затова и още в началото на първия си мандат бай Слави, както му викат свойски съселяните му, поставил на входа на селото рекламни табели с надписи: "Екологична зона", "Природно чист въздух". Местните хора наистина много-много не вярват на страховете и съмненията, че близкият полигон трови селото, съсипва зеленчуците и лозята. Майсторите на пелин дори се шегуват с близостта на военния обект. "Като гръмнат, и бурето само подскача, не ти трябва да го претакаш", казват те.
На същото мнение е и един от признатите винари Христо Лесов. И в годината на двете мощни обгазявания на Стара Загора и региона той е набрал от лозето си от 1 дка три тона първокачествен памид. Доверявам се на мъдростта "Лозето не ще молитва, а мотика", обяснява богатата реколта 78-годишният бай Христо.
Той вече е заложил първата доза пелин и не се съмнява, че както всяка година ще получи истински еликсир. Според него приказката, че пелинът се правел от слабо вино или от такова, което е на път да се развали, е пълна глупост. "Все едно да направиш от грозна мома хубава невеста", опонира бай Христо на завистниците винари, за които пелинът си остава бедният роднина на виното.
За стария майстор подготовката започва още през август.
Тогава се бере сладкият пелин, основна съставка, за да се получи онзи неповторим горчиво-сладък вкус. Билката се връзва на букет по няколко стръка и се суши на сянка. На 150 л буре се слагат 35 китки сладък пелин, пояснява бай Христо. За налагането на всички съставки се използва специална бъчва с правоъгълен отвор отгоре. Реденето започва от дъното с 5-6 букета пелин. Върху него се нарежда ароматно грозде - хамбургски мискет или отел, и отново ред сладък пелин, описва рецептата по-нататък майсторът. Налагането на съставките завършва с ред ароматни ябълки, нарязани на ситно. Според бай Христо най-добре е да се използват българските сортове златна пармена, златна или червена превъзходна. Така до върха на бурето се редуват една след друга четирите съставки. Всичко това се залива с вино. За първата доза, която се залага около 15-20 октомври, използвам винаги памид от миналата година, пояснява бай Христо. Дотук обаче е свършена половината работа. За сладост в бурето се прибавят и 5 кг захар, а за горчивата жилка - две чаши горчив пелин. За да се получи по-качествена отвара, билката се вари във вино, съветва бай Христо. Според него истинският майстор на пелина си проличава оттук нататък, той слага не по-малко от 30 билки и други съставки. За допълнителен аромат например се прибавя счукан кориандър. За по-голяма пенливост пък - 4-5 индийски орехчета. И това не е всичко. За да се получи неповторим аромат и вкус, трябва да се сложат поне още 5-6 характерни билки като бял равнец, жълт кантарион, маточина, обезкуражава и най-търпеливите винари бай Христо. Дори и след целия този букет от билки пелинът може да се развали, ако не се спази най-важната процедура след това - претакането. Всеки божи ден, поне 20 дни, се източват по 4-5 кофи от 10-15 л от бурето и се връщат обратно, пояснява змеевският винар. Само така напитката поемала всички аромати и вкусове. Преди дегустацията вече готовият пелин се оставял в бурето за 10 дни на спокойствие. Леко да сладни на езика и в устата, да нагарча по-надолу в хранопровода и приятно да затопли стомаха - по това се познава истинският пелин, категоричен е дългогодишният майстор. Всяка година той залага по няколко бурета с дъхавия елексир, общо 500-600 л, и все
не стигало за всички клиенти.
А те са буквално от цяла България - идват чак от София, Пловдив, Бургас, Габрово, Хасково. За змеевски пелин вече няколко години поред преди Коледа пристигали и доставчици от Министерския съвет. "Не казват за кого го купуват, но сигурно се черпят премиерът или министрите", предполага бай Христо. Единствената му грижа засега си остава, че няма на кого да предаде майсторлъка си. Нито синът му, нито зет му обичали да си пийват. Даже не проявявали никакъв интерес към тайнствата при налагането на пелина. "Ще си отидат с мене всички чалъми и тънкости", кахъри се старият майстор. Той си припомня с тъга, че навремето в Змейово имало 3-4 хил. дка лозя, а сега са останали 40-50 дка. В почти всяка втора къща са наливали пелин, а сега се броели на пръстите на двете ръце.
Матей Бонев

Вашият коментар

  
   

Жените първи забъркали горчивата напитка

Откога в Змейово правят домашен пелин, дори столетниците в селото не могат да кажат. Но местните хора са категорични, че в началото питието се правело само за жени и в повечето случаи - от самите тях. Затова пелинът бил леко сладък, правел се и с по-слабо вино. За да го запазят до късна пролет, слагали и малко натриев бензоат. Според леля Станка Лесова и сега има жени в селото, които пият по кило пелин наведнъж и питат за още. То си е чиста кръв, пък и маса болести лекува, оправдават се днешните дами.
Даже доктори са го препоръчвали на закъсали пациенти, кълнат се местните. В селската кръчма могат да разкажат стотици истории за изцерени болежки. Най-разпространено е мнението, че горчиво-сладкият еликсир лекува много успешно болестите на кръвта.
Вече трета година жена от Бургас купувала по няколко пъти от пелина на бай Христо Лесов. Дъщеря й боледувала от анемия. Като опитала от змеевския еликсир, започнала да се храни и да се оправя, гордо обяснява леля Станка.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster