standartnews.com banner
 СВЯТ Събота, 11 Декември 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  СКАНДАЛИ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СтандАрт
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Американец и руснак без храна в Космоса

Астронавтите на МКС намаляват дневните дажби, може да ги върнат предсрочно на Земята

Вашингтон. Свършва храната на американския и руския космонавти на Международната космическа станция. Запасите им може да свършат до 2 седмици, предаде АП. Поради бързото изчерпване на продуктите на борда на станцията те получили инструкция да намалят хранителните си дажби. На станцията сега са американският космонавт Лерой Чиао и руският му колега Салижан Шарипов. Те ще преминат на режим с по-малко калории, поне докато не пристигне руски космически кораб с нова пратка провизии. Това се очаква да стане след 14 дни. Ако обаче се случи нещо непредвидено с доставките, НАСА ще изостави станцията и ще върне на земята космонавтите. Това заяви мениджърът на НАСА Бил Гърстънмейър, който отговаря за изпълнението на програмата на Международната космическа станция. Космонавтите са изпратени там за шест месеца, два от които вече са изтекли. След катастрофата с американската космическа совалка "Колумбия" в миналото доставките на космическата станция се осъществяваха само от Русия. Никога досега на Международната космическа станция количеството налична храна не е било толкова малко. От четири години, откакто всъщност станцията е обитаема, няма случай, в който космонавтите да е трябвало задължително да ограничават хранителния си режим, напомня АП.

Вашият коментар

  
    вести 
    Руски депутати разследват сбъркани глобуси
на които Курилските острови са отнесени към територията на Япония. В магазин в Държавната Дума се продавали скандалните учебни помагала, които приписвали спорната за двете държави територия на противника.

САЩ не искат медсестри от чужбина
по нареждане на Държавния департамент. Молбите за визи на медицински сестри, подадени след 2002 г., няма да бъдат обработвани до второ нареждане. Новите мерки влизат в сила от 1 януари.

Пръстови отпечатъци от пътниците в Япония
и снимки ще се правят на чужденците при влизане в страната. Това гласи новият правителствен план за предотвратяване на терористични нападения.

Шарон прави коалиция с противника си
Шимон Перес, за да избегне предсрочните избори. Израелският премиер Ариел Шарон покани опозиционната Партия на труда да участва в коалиционно правителство с Ликуд.

Атомна подводница четвърто поколение
и два стратегически бомбардировача Ту-160 ще влязат на въоръжение в руската армия от 2005 г. Изпитанията на новите ракети "Топол-М" и новото поколение морски ракетен комплекс "Булава" са успешни.

Буш номинира за енергиен министър
Сам Бодман, бивш зам.-министър на търговията и зам.-министър на финансите. Той ще бъде назначен на мястото на Спенсър Ейбръхам, който даде оставка.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster