standartnews.com banner
 СВЯТ Събота, 11 Декември 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  СКАНДАЛИ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СтандАрт
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch

Крале, учени и звезди на церемониите за “Нобел”

Лауреатката Йелинек се скри, Том Круз и Опра Уинфри в Осло заради кенийката с награда за мир

Стокхолм. На пищни церемонии в столиците на Швеция и Норвегия бяха връчени Нобеловите награди за тази година, съобщи АП. Кралски особи, учени, бизнесмени и дипломати бяха сред гостите на двете събития. Церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир започна по обед местно време в сградата на кметството в Осло. 64-годишната кенийка Уагари Маатхаи получи златен медал, диплома и $1,5 млн. Природозащитничката стана първата африканска жена, която получава това високо отличие. Маатхаи е зам.-министър на околната среда в Кения и е основател на движението "Зелен пояс", по чиято инициатива бяха засадени 30 млн. дръвчета в Африка. Тя е известна с борбата си срещу корупцията в Африка. В нейна чест днес има концерт в Осло. В норвежката столица специално за събитието пристигнаха Том Круз и Опра Уинфри. Останалите Нобелови награди за медицина, физика, химия, литература и икономика бяха връчени в шведската столица Стокхолм три часа и половина след първата церемония в Осло. Присъстваха над 1300 гости, включително и цялото шведско кралско семейство. На церемонията не дойде носителката на Нобеловата награда за литература австрийката Елфриде Йелинек. Тя се оправда, че имала "социофобия", и изпрати предварително записана реч за церемонията. Церемонията по връчването на наградите бе пряко предавана по шведската телевизия.

Вашият коментар

  
    вести 
    Ердоган разтревожен от ЕС
Турският премиер Реджеп Ердоган изрази безпокойство, че ЕС поставя нови условия пред страната му за началото на преговорите с ЕС, предаде АП. Премиерът изрази тревогата си на среща с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу в Брюксел. Той пристигна в белгийската столица, за да премахне спънките, които биха попречили на Турция да получи дата за начало на преговорите. Предвиждаше се датата да бъде посочена на срещата на на върха на ЕС на 16-17 декември. В Брюксел Ердоган заяви, че очаква конкретна дата в началото на 2005 г. за началото на преговори. "Турция е направила нужните стъпки и си е написала домашната работа, нужна за започване на преговорите за членство в ЕС", заяви Ердоган. ЕС смята, че Турция все още не е изпълнила всички изисквания за преговорите. В интервю за турски тв канал Ердоган настоя САЩ да преследват истинските терористи в Ирак, а не да убиват цивилни иракчани.

Фалшиви евро от България
заливат Италия, твърди радио "Дойче веле". Тази година са конфискувани 400 000 фалшиви евробанкноти, повечето от които са произведени в България и Литва. Повечето от фалшифицираните банкноти били намерени в Северна Италия.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster