standartnews.com banner
 ПЪТЕШЕСТВИЯ Понеделник, 27 Декември 2004 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  БЕДСТВИЕ
  ДЕНЯТ
  ИСТОРИЯ
  СВЯТ
  ЛИЦА
  БЪДЕЩЕ
  БЛЯСЪК
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Повече от 5 млн. християни идват на поклонение всяка година

Фатима - вълшебното място в Португалия

Света Богородица се явила шест пъти на три деца край Лисабон

Снимка Катедралата във Фатима
Фото Авторът
 
Николай Генов
Фатима е десетхилядно селце в китна хълмиста местност на 150 километра северно от португалската столица Лисабон. Знае се, че през ХII в. го нарекли с името на някаква мавританска принцеса. Днес във Фатима се намира най-голямата португалска катедрала, посветена на Света Богородица. Всяка година, откакто три деца стават свидетели на явление, което католическата църква определи като чудо, в нея идват на поклонение поне 5 милиона християни. От 13 май до 13 октомври 1917 г. пред овчарчетата Лусия (10 г.) и нейните братовчеди Жасинта (7 г.) и Франсишко (8 г.) в местността Кова де Ирия се явила шест пъти Света Богородица. Тя сияела като слънце сред светъл ореол, облечена в бели дрехи и стъпила боса върху облак, който наподобявал мантия от хермелин.
Вървя по главната улица на Фатима "Франсишко Марту", наречена на едно от трите деца, към мястото, където е станало чудото. Селището изглежда чисто, добре уредено и проспериращо. Навсякъде се продават всевъзможни сувенири и свещи с различни размери. На много места кипи строителство. Скоро ще бъдат завършени нови три луксозни хотела. Обслужването на поклонниците отдавна се е превърнало в поминък за местното население. В модерен информационен център всеки може да получи пълна информация за всичко. На разположение е компютърен салон с безплатен интернет и безброй информационни сайтове на всички езици. От любезната служителка разбирам, че трябва да продължа по същата улица, за да попадна в прочутата базилика на мястото, където преди почти сто години се е състояло чудото.
Влизам в огромния двор на базиликата, построена през 1928 г. по проект на датския арх. Ван Крикен. Този внушителен площад е всъщност и храм под открито небе с площ 64 декара. Там могат да се поберат поне 200 000 души, които на 13-о число всеки летен месец посещават това място. Сега 10 големи крана работят върху разширение на площада, който ще удвои своята човекоемкост. Срещу голяма позлатена статуя на Христос, стъпил на пиедестал от колони, гори внушителна камина, от която всеки поклонник запалва своята свещ. Някои от тези свещи са дълги повече от 2 м. Обясняват ми, че с такава жертва човек се отблагодарява на съдбата за всяка добра случка в своя живот.
В близост под голям почти като на стадион навес е откритата зала, където стотици хора могат да седнат и послушат непрекъснатите религиозни проповеди. По време на меса пък в базиликата настава истинско стълпотворение. Статуя на Богородица е монтирана над входа на главната фасада. Високо отгоре й са двата етажа на камбанарията с големите, позеленели от влагата камбани, увенчана с внушителна златна корона с кръст. Вътре в катедралата има друга статуя на Божията майка, която досега два пъти е била пренасяна до Ватикана за церемония и после връщана обратно. В светилището на базиликата, от двете страни в олтара са пренесени тленните останки на Франсишко и Жасинта, които умират от грип скоро след видението (през 1919 и 1920 г.). На 12 май 2000 г. папа Йоан-Павел II ги обяви за блажени пред половинмилионна аудитория. В същия олтар е отделено и място за братовчедка им Лусия. Сега тя е жива и здрава, на 95 години, и е монахиня в Ордена на кармелитките.

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster