standartnews.com banner
 ЯВКИ Неделя, 20 Февруари 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  СВЯТ
  ЛИЦА
  НЕДЕЛНИК
  СЕМЕЙСТВО
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk pss.bglink.net gyuvet.ch


Паметникът е сборен пункт на купонджиите

Попа: Патриархът на срещите

По здрач там става зона, забранена за родители

Телефоните на СУ и стълбите между каменните статуи на братя Георгиеви се нареждат веднага след Попа по популярност в София. Там си дава среща най-вече днешната студенция.
Не е увяхнала славата и на прочутата от близкото минало аптека на "Витошка" и "Патриарха". Само дето на нейно място има вече видеотека. Фонтаните на НДК и централния вход също приветстват всяка вечер своя контингент. Предпочитано място за срещи е и Царевец - сграда на Орлов мост от преди войната.

Един "поп" владее всички точки на пресичане - звучи като по Толкин. Паметникът на патриарх Евтимий е мястото за срещи номер 1 в столицата. Той е абсолютният фаворит, чийто престол дори не е разклащан. Навремето наследява титлата "топмясто" от "Царя", където е било градското стъргало.
Да си чукнеш среща на Попа е преди всичко удобно.
Площадчето е централно наоколо минава всякакъв транспорт. Популярно е - и гости на града да го търсят, ще го намерят. Всеки би ги упътил. Изобщо има данни за евъргрийн. В полите на Патриарха се уреждат най-масово срещи, и то най-небрежни. Бизнес и деловите рандевута са мисия невъзможна. Шумно е и глъчката е голяма. Около Попа цари хипарски дух и го обитават най-вече младежи. Денем се чакат хора на различна възраст, но в 18 удря часът на тийнейджърите.
Ако искате да усетите пулса на новото поколение, това е мястото. Тук всичко е модерно - дрехите, маниерите, музиката. Обичайните заподозрени от близкото минало - хевиметълите, вече са само блед спомен. За новата генерация те са прашасали динозаври.
Сега Попа е любимо място на "ар енд би"- фенове, рейвъри и техноманиаци. Те идея си нямат кой всъщност е този "поп". Ще повярват на всичко, което им се каже. А и изобщо не ги е грижа.
На Попа изгрява зората на нощта. Това е началото, сборният пункт на купонджиите. Паметникът е епицентърът на събитията, които по-късно разлюляват столицата. След кратко "Строй се, преброй!" компаниите поемат към уреченото за веселба място.
Щом стрелките се съберат на 6 край Попа започва да гъмжи от хора. Затова чакащите винаги са точни за местоположението си в пространството. Вариантите са няколко: на пейките отляво, отдясно, до самия паметник, по-близо до спирката и т. н.
По това време на деня площадчето се превръща в зона, забранена за родители. Тийнейджърите се кискат на своите си работи, целуват се и се кълчотят. Докато не измислят къде ще продължи купонът. Понякога хлапетата си покачват адреналина, като тичат по трамвайните линии, докато возилото се клатушка зад гърба им и крещят с цяло гърло. Изобщо жив е животът тук, на Попа.
"30 процента от хората, които минават вечер, са доста пийнали и доста напушени", разказват продавачи на мартеници. В Деня на влюбените хлапетата носили двулитрови бутилки бира в ръка и сновели въодушевени насам-натам.
А "Напред, науката е слънце!" изобщо не е забравен соцпостулат. Младежите вече са прозрели, че с книжчица под мишчица далеч се стига. Затова напоследък край паметника
се събират новите зубрачи.
Сега ги наричат "сайънс групички".
Те си падали по книгите и били педантични. "Цялата им работа е някак пресилена - под час се срещат, ядат, ходят насам-натам.
Имат си точен график, изобщо са малко странни", обясняват привичките им две по-отворени девойки.
"Определяме си винаги среща в точен час, но докато се съберем, минават поне два. После поемаме към "Ботуша" или "Бохеми", разказват студенти от Техническия университет.
Тъмната страна на луната огрява и малкото площадче. Наред с жизнерадостната младеж се навъртат дилъри и наркомани. В сравнение с минали години обаче присъствието им понамаляло.
Новата напаст сега са джебчийките. Не минава ден, без да изпищят поне 5-6 жени, че са им бръкнали в чантите, разказват продавачи от сергиите.
Боряна Колчагова

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster