standartnews.com banner
 ЖИВОТ Петък, 18 Март 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  БАТАЛЬОН
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  СЕМЕЙСТВО
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net dir.bg gyuvet.ch

Златна Панега гъмжи от едри пъстърви

В реката се ловят екземпляри с тегло до 4 килограма

Всеки уважаващ себе си пъстърваджия, ако не е ходил, поне е чувал за вълшебството на река Златна Панега. Тя е карстова и в нея температурата на водата е почти еднаква целогодишно. Сега, когато повечето други реки са мътни и високи, тук се лови риба и в най-трудните времена за риболов. Реката е доста къса, извира малко над Панега и се влива на десетина километра по-надолу в река Искър. Въпреки това тя е с уникална география и държи балканска пъстърва, дъгова пъстърва, кефал, черна мряна и дори мъздруга и костур. Любопитното е това, че тук се ловят балканки по 1,5 кг и американки с тегло над 4 кг! Едрите риби обаче са много хитри и се ловят предимно от майсторите. Те лъжат трофейните риби на спининг или на мухарка. Мъртвата рибка, подавана по системата "Драшкович", също е много резултатна.

Голяма част от бреговете на Златна Панега са непристъпни за риболовците. Има стотици паднали във водата дървета, залети храсти, шавари, множество водорасли и какви ли не други препятствия. Те затрудняват доста риболовците, но помагат страшно много на рибите. Именно заради това точно в тази река се улавят най-едрите и борбени пъстърви. През почивните дни по реката си пробват късмета по над 50 души, но малцина от тях си тръгват удовлетворени. Удобните за риболов места се облавят всеки Божи ден и на тях много рядко се закача елитна риба. Майсторите се провират през множеството драки и храсти по течението на реката, и то така, че рибите да не ги забележат, за да уловят по някоя и друга красавица. Най-често там спинингистите ловят на малък пъстървов воблер или на въртяща се блесна. В тесните пролуки между храстите подмятат воблерчето и оставят течението да го мушне под надвисналите храсти. Едва тогава започват да водят примамката нагоре. Случва се майсторите често да имат по десетина удара на елитни пъстърви на ден, но най-редовно да улавят до 3-4 бройки, а множеството риболовци или да са кръгло капо, или да имат по един-два празни удара. Всеки, който лови по реката, вижда по някоя и друга трофейна риба във водата, но рядко успява да я закачи.
Подходящи за реката са въртящите се блесни с меден оттенък или жълти на цвят с червени точки. Воблерите трябва да са с размер 3-5 см, от реномирана марка, с активна игра, в синьо бели окраски например или с окраска на лешанка. Изкуствените мухи трябва да са малки. Там ловят както на сухи мухи, така и на нимфи със златна глава и индикатор. На суха муха рибите кълват в кратък интервал на деня, докато на нимфи може да се разчита на успех целодневно.
Много често рибите се лъжат най-ефективно на умряло рибе с тройка и допълнително утежнение. Най-подходящи са лешанките. В интерес на истината рибите в тази река се хранят основно с гамаруси, но на тях е трудно да се лови. На грозд бял червей, торен червей или ручейник се ловят най-често кленове или черни мрени. Пъстървите рядко налитат на тях.
Цялата река изобилства от закачки и по време на риболов се губят множество примамки. Някои използват тънки плетени влакна, други по-дебели монофилни влакна, но и в единия, и в другия случай се губят примамки.
Най-много пъстърви по Златна Панега се въртят в района на мелницата и под канала, изтичащ от рибарниците, както и към извора, но там местата са много непристъпни. По принцип всеки риболовец, който е на реката с гащеризон, е с едни гърди пред останалите.
В момента реката е доста висока, но рибите са активни и късметлиите си тръгват с добър улов.
Калоян Белополски

Вашият коментар

  
   

В Америка се състезават с лодките на “Минкота”

С настъпването на новия сезон все по-голям интерес у риболовците събуждат електрическите мотори за лодки, а безспорен лидер в тази област е американската марка "Минкота". Отскоро и на нашия пазар се появиха едни от най-предпочитаните модели на тази марка, които покриват всички изисквания на днешните риболовци. Несъмнено най-голямо впечатление прави новата серия мотори Maxxum, притежаващи уникалната maximizer технология, увеличаваща до пет пъти пробега с едно зареждане на батерията. Същността на тази технология се крие в това, че подава на мотора само толкова енергия, колкото му е необходима, като съхранява останалата в батерията. Моделите, които засега се предлагат на нашия пазар, са с бутаща сила от 28 до 40 либри, те са подходящи както за придвижване, така и за trolling (влачене от лодка). Увеличеният размер на четките, навивките и комутаторите ги прави абсолютно безшумни и намалява отделяната топлина, което води до по-дълъг живот на мотора и батерията. Неразрушимата композитна ос - по-здрава от стомана - се огъва, но не се чупи при удар в дъното или друг подводен предмет.
Някои от моделите са снабдени с weedless wedge - витло, спомагащо безпроблемното придвижване и в най-гъстата подводна растителност. Изключително леки и удобни за употреба, с лесен монтаж и демонтаж, "Минкота" неслучайно са №1 в избора на професионалните състезатели по риболов в Америка.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster