standartnews.com banner
 ЖИВОТ Петък, 13 Май 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ИСТОРИЯ
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  СЕМЕЙСТВО
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net dir.bg gyuvet.ch


Неуверената и колеблива походка разкрива потенциалната “жертва”

Не преговаряйте със скръстени ръце

“Излежаването” на стола показва липса на интерес

В съвременния динамичен многонационален бизнес свят способността да комуникирате с партньори и конкуренти, да демонстрирате добри обноски и умението да предразположите събеседника си са главен фактор за успех. Американките Барбара Пачтър и Марджъри Броуди събраха в книгата си "Бизнес етикет" съветите, без които е трудно да се движите свободно и да бъдете приети в света на бизнеса. Енциклопедията е издадена в десетки страни по света, на българския пазар я представи издателство "Принцепс". Ето препоръките на авторките за поведението в бизнес преговорите.

Снимка Никога не водете разговор със скръстени ръце, това говори за враждебност, дори да сте усмихнати  
Всеки знае поговорката "По дрехите посрещни, по ума изпрати". В бизнес средите обаче тя вече придобива нов вид. Ако попитате преуспяващ бизнесмен кое е по-важно при деловите срещи, най-вероятно ще получите следния отговор - "езикът на тялото". С този термин се определят начинът, по който движите тялото си, стойката, позата, която заемате, походката ви, жестовете и изражението на лицето. При първата делова среща или при бизнес разговор всяка дреболия във вашето поведение има значение, защото говори за характера ви. Неспокойното отклоняване на погледа, нервните тикове, безсмисленото ръкомахане не вдъхват особено доверие. За да имате успех, трябва да следвате няколко златни правила.
Първо позата
Отпуснатата поза показва липса на самочувствие, прави ни да изглеждаме уморени, немарливи или безразлични. Изправете гръб и ще видите, че не само изглеждате по-добре, но и ще се почувствате къде-къде по-самоуверени. Когато сядате, винаги поставяйте стъпалата си леко раздалечени - на 10-20 см, точно под бедрата, успоредно на раменете. Оставете тежестта на тялото ви да пада върху предната част на стъпалата. Жените са склонни да сядат с крака, кръстосани в глезените - това ги прави нестабилни. Повечето мъже пък обичат да сядат със силно раздалечени стъпала или прехвърлят тежестта на тялото си ту на единия, ту на другия си крак. Внимавайте и за раменете - нека да не се вдигат, отпуснете ръцете отстрани на тялото - скръстените ръце говорят за отбранителна позиция, та дори и за враждебност.
В никакъв случай не пъхайте ръце в джобовете - току-виж, сте се изкушили да започнете да си играете с ключовете или с дребните монети там, а това е изнервящо за околните. Просто държите ръцете си свободно отпуснати до тялото.
В офиса на стола трябва да седите, а не да се излежавате. Мнозина имат лошия навик да се отпускат удобно на стола, като че ще заспиват. Запомнете: позата говори, преди да сте си отворили устата. Тя първа ще съобщи на човека срещу вас дали проявявате интерес към него и към проблемите му, а това е залог за успешно общуване.
Походката
Специалистите твърдят, че уличните крадци избират жетвите си измежду хората, които вървят бавно, неуверено и страхливо. Смятат, че ако грабнат чантата или портфейла на такъв човек, имат по-големи шансове да избягат, отколкото, ако човекът върви целеустремено и уверено. Криминалните типове знаят, че начинът, по който хората вървят, е сигурен индикатор за възможностите им да се справят в сложна ситуация. Впрочем политиците и медийните шефове също много добре знаят колко голямо е значението на една походка. А не по-малко важно е, че избирателите им го чувстват.
Жестовете
Жестовете се определят от народностната култура, но най-вече от самата личност. Всеизвестно е, че италианците жестикулират повече от германците примерно. Шумните и дружелюбни хора са по-склонни към жестикулацията от затворените и вглъбените. Но дори и когато жестовете не са част от присъщия ви език на тялото, можете да заучите някои от тях, които ще ви помогнат да предадете по-уверено своите виждания и внушения.
Движенията трябва да бъдат преди всичко естествени, сдържани и елегантни.
Избягвайте жестове, които биха накарали другите да се чувстват неудобно. Ръце на кръста, свити юмруци, скръстени ръце пред гърдите, сочене с пръст. Така само притеснявате, изнервяте и отблъсквате събеседника си. Така недвусмислено обявявате, че сте нервни, прибързани и разсеяни. При всички случаи важното е да се контролирате. Движенията трябва да подхождат на самите вас и на онова, което казвате.
Изражение
на лицето
Свикнали сме да приемаме изражението на лицето като най-верен индикатор за настроението на хората. От детство знаем, че с усмивка се постига един резултат, с тропане на крак - съвсем друг. Но ако някой се усмихва, когато ни съобщава тъжна или неприятна вест, ще решим - и то в най-добрия случай - че е странен, меко казано. Общителните хора - и мъже, и жени - се усмихват дружелюбно, кимат, за да потвърдят, че ви разбират, проявяват жив интерес към околните. Когато ситуацията го налага, такива хора са в състояние да прикрият настроенията и чувствата си - те никога не ще допуснат да прочетете по изражението им нито неразположение, нито покруса, нито разочарование. И нещо друго, в служебна обстановка е недопустимо да докосвате събеседника си. Това е излишно интимничене, което може да бъде изтълкувано превратно, дори и да не влагате нищо. Също и прекомерното доближаване до събеседника - нахлуването в личното му пространство - може да бъде изтълкувано погрешно. За уместно разстояние при общуване в службата се приема разстояние от около 1 метър, т. е. на около една ръка. Да спазвате една прилична дистанция ще рече да опазвате неопетнена и професионалната си репутация.

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз ЕАД'   |   webmaster