standartnews.com banner
 ЖИВОТ Петък, 1 Юли 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  КАДРИ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СЕМЕЙСТВО
  СТИЛ
  БОДРА СМЯНА
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net gyuvet.ch


Адмирал Нелсън слага края на мечтата на Наполеон да завладее Великобритания

Битката при Трафалгар промени света

Преди 200 години британците успяват да разгромят французите

Англия отбелязва 200-годишнината от историческата битка при Трафалгар. В сряда тържествата стартираха с грандиозно шествие на 174 военни и търговски кораби от 40 държави в морското пристанище Портсмут. Лично кралица Елизабет II прие парада. Англия ще празнува годишнината от битката с грандиозни фестивали и спектакли чак до октомври.
Битката при нос Трафалгар, близо до Кадис, през 1805 г. слага край на мечтата на Наполеон да завладее Острова и бележи началото на века на британско морско господство. Великобритания печели убедително морските сражения, но губи най-големия герой в историята си - адмирал Нелсън. Под ръководството му кралската флота успява да победи френско-испански си противници и не губи нито едни кораб.

Снимка На финала на грандиозния спектакъл небето пламна от фойеверки и светлини  
Битката при Трафалгар е една от най-великите в историята. Тя отдавна е престанала да бъде обикновено морско сражение и се е превърнала във вълнуваща епопея, смесица от реалност, магия и героизъм. Сраженията на английската флота при нос Трафалгар бележат едновременно провала на плановете на Наполеон Бонапарт да завладее Великобритания и смъртта на един от най-великите стратези в историята - адмирал Нелсън.
По време на продължителната и мащабна морска битка кралската флота успява да се справи с една от най-големите заплахи, отправяна някога към Великобритания и засягаща сигурността й, но пък изгубва един велик мъж и брилянтен морски военачалник. Не е никак странно, че битката надминава обичайните шаблонни пресмятания на кораби, моряци, победи и поражения. Тя има далеч по-голяма стойност, тъй като гарантира контрола на британската империя над океаните и я превръща в мощна световна сила в продължение на векове. В какъв исторически контекст възниква битката? Годината е 1805 г. Англия наблюдава с ужас как Наполеон Бонапарт увеличава пределите на фрeнската империя, а армията му завладява Европа. На стария континент Франция контролира почти всичко - директно или под формата на сключени съюзи - Испания, Португалия, днешна Белгия, Холандия, големи части от днешна Италия, Германия, Швейцария. Следваща стъпка е към Великобритания. Но преди да я покори, френският император трябва да премине Ламанша. През 1805 г. Бонапарт пише на своите адмирали: "Идвайте в Ламанша. Докарайте тук нашата обединена флота. Ако дойдете тук до 24 часа, ще бъде сложен край на срама и оскърбленията, които търпим вече 6 години". Наполеон разполага с 2000 плавателни съда и 90 000 души войска, разположена по френския бряг и готова за нападение. Но корабите на Франция и Испания трябва да са обединени, ако искат да прекосят Ламанша безпрепятствено и да се предпазят от сравнително по-малочислената, но опасна английска флота. За Великобритания е изключително важно да държи флотата на Бонапарт разпръсната. Затова английските военноморски кораби държат испанците и французите, блокирани в пристанищата им.
Адмирал Нелсън, който командва британската флота, вижда нещата по-различно, смятайки, че трябва да се търси възможност да предизвикат врага да излезе в открито море. През март 1805 г. адмирал Вилньов, който ръководи френските кораби в Тулон, успява да се изплъзне от противника и преминава Гибралтар. С цел осуетяването на опитите на няколкото френски кораба да преминат блокадата, Нелсън се впуска в преследване в Атлантика. За да избегнат мощните атаки на англичаните, французите се завръщат в пристанището на Кадис. Опитите на Наполеон да обедини морските сили на Франция и Испания търпят провал. Той променя плана си и праща корабите, командвани от Вилньов, към Средиземноморието. Там близо до Сицилия е акостирала английската флота. Френските кораби стремително се отправят към Средиземноморието, но това не е изненада за Нелсън, който отдавна наблюдава залива близо до Кадис и очаква врага. Виждайки, че пътят й е блокиран, френско-испанската флота обръща платната и се отправя на север. От запад ги причакват англичаните. Френско-испанската флота разполага с 6 пъти повече кораби от британската, 420 оръжия и 3000 човека повече, но е много по-неопитна. На 21 октомври адмирал Нелсън предприема радикален план за атака - две колони кораби, разположени една зад друга, нападат противника от една страна вместо само една, разположена по дължината на вражеската линия. След като британските кораби достигат французите, Нелсън на борда на флагмана "Виктори" изрича знаменитата фраза: "Англия очаква от всеки да изпълни своя дълг". Малко след пладне адмиралът успява да се вреже в противниковата линия и да се озове точно до кораба на френския главнокомандващ Вилньов. Англичаните започват мощна атака, в която обстрелват врага с каквото им попадне оръдия, пушки, хвърлят дори метални предмети и дървета. Нелсън успява да отреже авангарда на френската флота. След това се отправя на юг, за да атакува останалите френски и испански кораби. Втората линия английски корали също успява да се вреже в противниковата и достига тила. Завързва се ожесточена битка. Малко по-късно адмирал Нелсън е уцелен фатално в гърба. Френската флота търпи пълен провал, потопени и разбити са над 20 кораба, а авангардът избягва на юг. В тежката морска битка смъртта си намират 5 000 човека, а други 3000 са ранени. Англия не губи нито едни плавателен съд, но се прощава с едни от най-великите герои в историята си- адмирал Нелсън. С битката при Трафалгар обаче той успява да разбие военно морската стратегия на Наполеон и завинаги да го откаже от плановете му да завладее Великобритания.
Ваня Костова и Радослава Григорова

Вашият коментар

  
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster