standartnews.com banner
 ОБЩЕСТВО Понеделник, 18 Юли 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ПРЕТЕНЦИИ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ИСТОРИЯ
  СВЯТ
  БЪДЕЩЕ
  СтандАрт
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net gyuvet.ch


Търсят се 290 млн. евро, за да се построят станциите до "Младост"

Метрото ще вози милион пътници

До 2015 година подземните влакове ще стигат летище София

Задръстванията в София отдавна са ежедневие. Всеки ден се формират огромни пътнически потоци, които надхвърлят 40 хил. души на час в едно направление. Градският транспорт може да поеме половината от тях. Останалите разчитат на собствени автомобили. В резултат се оформят километрични задръствания, а скоростта на придвижване в централната градска част пада на 10 км/час. Времето за пътуване от крайните квартали до центъра стига 1 час, а между две периферии, примерно от "Надежда" до Княжево, в час пик надхвърля два часа. В същото време екологичната картина в столицата вече напомня тази в Токио отпреди 30 години. Като единствена алтернатива за подобряване на положението се очертава метрото.

След 1989 г. населението на София рязко нарасна и вече надхвърля 1,5 млн. души. Броят на автомобилите съответно също се увеличи и вече гони 900 хиляди. При това положение изградената преди век улична мрежа отдавна не може да поема все по-нарастващия трафик. Проблемът с придвижването в София ще се задълбочава още повече поради две основни причини. Първата е очакваното нарастване на населението и на броя превозни средства. Това е неминуемо - като културен и административен център София ще привлича все повече жители. Втората е, че дори и да се
удвоят колите на градския транспорт

това няма да доведе до необходимия ефект поради ниската пропускателна способност на съществуващата инфраструктура. Да се говори за разширяване на съществуващите улици и кръстовища, е, меко казано, утопия. А и засилващата се автомобилизация вече се превръща в екокошмар за София. Всеки ден 900-те хиляди ауспуха изхвърлят над 180 тона серен двуокис плюс още 200 вида други отровни съединения.
При това положение единственият вариант за радикално разрешаване на транспортния проблем на София е спешното разширяване на метрото. Това е осъзнато още преди повече от четвърт век, когато тогавашното правителство взема решение за изграждането на метро в столицата. Първата отсечка от 6,5 км бе пусната в началото на 1998 г. След още две разширения метрото
набъбна на 9,9 км

и свърза жк "Обеля" с площад "Св. Неделя". Сега четирите композиции превозват над 70 хил. души дневно (над 21 млн. пътувания годишно). Това е огромно облекчение за трафика на София. Според зам.-кмета по транспорта на Столична община Велизар Стоилов трябва час по-скоро да бъде реализиран генералният план за развитие на метрото до 2020 година. Той предвижда довършване на сегашния първи метродиаметър "Изток - Запад", който от станция "Сердика " и "Интерпред" ще продължи до "Младост", "Дружба" и летище София (виж Схема-1). Генералният план предвижда и изграждане на още два метродиаметъра.
Вторият ще пресича столицата от "Надежда" и "Илиянци" през центъра до "Хладилника", а третият - от Княжево през НДК до жк "Левски". След реализацията на този план дължината на подземните линии ще бъде 54 км, а броят на станциите - 48. Тогава метрото ще превозва по 50 хил. пътници в час пик, или над 1 млн. дневно. С това ще осъществява над 55% от превозите с градски транспорт в София. Така то
ще се доближи до най-големите
и ефективни метрополитени в света

- Лондон, Москва, Токио. За сравнение метрото в аналогични на София градове като Виена и Прага извършва около 25-30% от превозите.
За целта е необходимо да бъдат привлечени инвестиции за довършване на първия метродиаметър до "Младост", "Дружба" и летище София. В момента се изгражда 4,9 км участък от пл. "Св. Неделя" до "Интерпред". След пускането му в експлоатация в края на 2007 г. метрото ще вози 160 хил. души дневно - 12% от градските превози. Изграждането се финансира с 53,5 млн. лв. от общината и с 9,295 млрд. йени заем от Японската банка за международно сътрудничество.
Довършването на първия метродиаметър ще стане на три етапа (виж Схема-2)). Първият е удължаването на линията от "Интерпред" до бул. "А. Сахаров" в жк "Младост". Вторият е изграждане на още 4 станции до Околовръстното шосе в "Младост 4". Третият е свързването на бул. "А. Сахаров" с "Дружба" и летище София. Общата дължина на трите участъка е 14 км. В тях ще бъдат изградени 12 нови станции. Срокът за изграждане на трите етапа е съответно 3, 3,5 и 4 години. След завършването им метрото ще обслужва над 380 хил. пътници дневно. Необходимите инвестиции за първия етап са 41,4 млн. евро, за втория - 73,5 млн. евро, а за третия - 110,5 млн. евро. За закупуване на нови мотриси ще са необходими още 65 млн. евро. Или общата инвестиция за довършване на целия първи метродиаметър възлиза на 290 млн. евро. Според зам.-кмета Стоилов столицата може да си осигури 85% от тях - 248,2 млн. евро, безвъзмездно от фондовете на ЕС. Останалите 43,8 млн. евро трябва да съфинансира сама. За целта обаче е редно час по-скоро да бъдат разработени и представени проектите за трите нови етапа в Европейската комисия в Брюксел.
Белчо Цанев

Вашият коментар

  
   

Шест нови мотриси пристигат от Москва

С шест нови мотриси ще бъде модернизиран столичният метрополитен в близките месеци. Композициите са от последната серия 81/741 "Скиф" на московския метрополитен. По поръчка на Столична община те са боядисани в млечнобяло и оранжево. Първата мотриса вече е произведена и ще пристигне у нас в най-скоро време. До края на годината в столицата ще дойде и втората композиция. Останалите четири ще бъдат доставени поетапно през 2006 година. Те ще попълнят парка от 4 мотриси, които сега обслужват участъка "Обеля" - Булбанк и обратно. Новите мотриси са разработени през 2002 г. През зимата на 2002-2003 г. те са изпитани по Серпуховско-Тимирязевската и Замоскворецката линии на московското метро. Тогава постигат максимално разрешената скорост от 100 км/ч. Мотрисите са оборудвани с по 4 двигателя по 160 кВт на френско-германската компания "Алстом". Всеки вагон предлага 54-60 места за сядане. Заедно с правостоящите може да побере 370 души.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster