standartnews.com banner
 ЛИЦА Петък, 29 Юли 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  КРИЗА
  ДЕНЯТ
  СВЯТ
  СтандАрт
  СЕМЕЙСТВО
  СТИЛ
  АДРЕНАЛИН
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg mtel.net www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net gyuvet.ch


Нападателят на Левски рита топка от 11-годишен в Раковски

Валери Домовчийски не пропуска литургия

Новата звезда няма приятелка и кара кола, подарена от родителите му

Странни са човешките мечти. Някои бленуват за слава, други за пари. Като деца всички хора пък искат да се превърнат в нещо или в някой, на когото се възхищават. Обикновено тези блянове се зараждат в ранните ученически години. Много момчета искат да станат полицаи, космонавти, супермени... или футболисти. Малцина обаче сбъдват мечтите си. Едно след друго момчета попадат под тежките удари на живота и рано или късно осъзнават, че реалността е много по-различна и жестока от света на илюзиите. Но има и такива, които успяват.

Снимка Валери Домовчийски се раздава докрай в мачовете на Левски
фото Христо Танев
 
Пример за това е нападателят на Левски Валери Домовчийски. Историята започва на 10 май 1986 година, когато бъдещата звезда на Левски се ражда в Раковски. Расте в семейство на бизнесмени. Родителите му държат верига от заведения. Домовчийски не може да се оплаче, че е имал тежко детство - нищо не му е липсвало.
Възхитен от успехите на българския национален отбор в САЩ '94, Домовчийски започва да се интересува от футбол и да мечтае да рита редом до Стоичков, Балъков, Костадинов и останалите звезди от Пеневата чета. 11-годишен започва в школата на местния Раковски под ръководството на Венко Миндизов. Учи в началното училище "Райна Княгиня". Подобно на повечето момчета, младокът се запалва по синята идея и решава, че ще играе голям футбол в Левски и никъде другаде. Постепенно Валери се налага при юношите. Славата му расте. Скоро от "Герена" и "Армията" политат скаути да го проучат и привлекат.
Съгледвачите на Левски Васил Методиев и Петър Михтарски се договарят преди всички и нападателя заедно с родителите си отпътува за София. На "Герена" Домовчийски започва да се готви при треньора Славчо Стоилов. Първоначално го използват като ляв или десен халф. С идването на Станимир Стоилов в първия отбор Валери получава шанс да играе с мъжете. За нещастие точно когато е готов да бъде титуляр, получава тежка контузия. Дебютът на таланта се отлага до 19 септември 2004 г., когато Валери играе цял мач при победата с 4:0 над Пирин. Звездния му миг е на 21 ноември, когато бележи гол при победата с 5:0 над Локомотив (Сф). Официалният му дебют за младежкия национален отбор е срещу Швеция. Въпреки загубата 2:1 в София отзивите за играта на таланта са добри. 18-годишният футболист измества от титулярното място в атаката на Левски звездата Георги Чиликов. На критиците, които все още не го признават доказва качествата си срещу Локомотив (Пд), разписвайки се за победата над пловдивчани. Домовчийски има репутацията на силно религиозен човек. Като повечето жители на Раковски той е ревностен католик. Докато живее в родния си град, редовно ходи на църква, не е пропускал неделна литургия.
В София талантът живее на квартира заедно с приятелите си от юношеските формации на Левски Станислав Йончев и Бобан Васов. През свободното си време ходи на кино, излиза по заведения с приятели и съотборници. Кара БМВ 316, подарък от родителите му. Извън България мечтите на таланта стигат до стадион "Сантяго Бернабеу".
Винаги твърди, че за него има един отбор и един футболист - Реал М и Зидан. Времето ще покаже доколко младежът ще се приближи до идола си. Едно е сигурно, ако продължава в същия дух след време може би по света ще се говори в захлас за българското момче.
Румен Кацаров

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster