standartnews.com banner
 WEEKEND Събота, 10 Септември 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ПАРИ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  СВЯТ
  ЛИЦА
  СтандАрт
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net gyuvet.ch

Маричков и Фингов променят облика на софийската къща

Двамата архитекти създават едни от най-интересните сгради в България

Снимка Хотел "Империал" в София (арх. Киро Маричков)  
Арх. Явор Банков
През 1903 г. в София се появява жилищна сграда, която предизвиква "фурор сред обществеността", както пише в спомените си единият от проектантите й арх. Георги Фингов. Дядото на "щуреца" Кирил Маричков е другият й автор. Къщата на Лауе Функ (днес "Алианц България") слага началото на сецесиона у нас.
Георги Фингов (1874) и Киро Маричков (1875) са от Калофер. Фингов е възпитаник на Техническото училище във Виена, една от световните столици на сецесиона. Маричков завършва образованието си в Карлсруе, също център на зараждащата се модерна архитектура на ХХ век.
До този момент архитектурата у нас е подчинена на еклектични класически стилове, привнесени от чуждите архитекти. Симетрията на фасадата и вътрешното разположение е водещ принцип в проектирането до края на ХIХ век в Европа. Дотолкова, че често влиза в противоречие с функциите на пространствата. И изведнъж се появява коренно различна сграда, която израства като жив организъм от терена, следва
логиката
на ходовите линии
и естествената големина и разположение на вътрешните пространства. Тази органичност намира израз и в пълзящата по фасадата лозница. Увивните растения са запазена марка на сецесиона. В къщата на Функ все още се чувства преходът, "измъкването" от старата образност. Една вертикална ос на симетрия, преминаваща през двуетажното холно пространство, ще се изяви с куличката на покрива.
Съвместното творчество на Маричков и Фингов до 1908 г. довежда до бърза промяна в облика на софийската къща.
Влиянието на новия стил
се разпростира и в страната и предизвиква появата на шедьоври като Варненския аквариум на арх. Дабко Дабков.
Освен първата неоромантична фаза на сецесиона (къщата на Функ), ще видим т.нар. рационален сецесион, най-ярък пример на който е собствената къща на арх. Фингов в София на ъгъла на улиците "Шипка" и "В. Априлов", проектирана в 1907 г. В разцвета на сецесионовата орнаментика с виещи се по фасадите растения изведнъж изчезва всякакъв орнамент. Още по-важна характеристика на сградата е, че помещенията на първия етаж чрез плъзгащи се врати стават общо пространство. А
преливащите се пространства
са сред постулатите на титана на модерната архитектура Льо Корбюзие. Ето защо тази сграда не е само шедьовър, в нея са заложени тенденции от бъдещето на световната архитектура.
Иначе в интериора на завършения през 1911 г. дом на Фингов ще видим сецесионова стилистика - от камините през осветителните тела та до вградените мебели.
Двамата архитекти са сред създателите на едни от най-интересните обществени сгради в София и България - читалище "Еленка и Кирил Аврамови" в Свищов, митницата и пристанищното управление в Бургас, евангелската църква в София на ул. "Солунска".
Маричков проектира още хотел "Империал" (ъгъла на "Стамболийски" и "Леге"). С купола на кръстовището и с раздвижените балкони сградата напомня барок, но обраслите й с пълзящи растителни форми фасади ярко демонстрират
принадлежността й
към сецесиона
С името на Киро Маричков са свързани и гарите във Варна и Бургас.
Георги Фингов е автор на вилата в двореца "Врана", на днешната сграда на Банка ДСК в София (ъгъла на "Цар Освободител" и "Георги Бенковски" на Френско-белгийската банка на "Леге" 17, на Търговския дом (на "Позитано", Витоша" и "Алабин"). Шесто училище на "Граф Игнатиев" също е негов проект. Последните му творби са халите и покритият пазар в Сливен от 1936 г.
Ранната смърт на Киро Маричков през 1922 г. прекъсва творческото му дело. Последният му реализиран проект е за търговската сграда на Я. Бакърджиев на ул. "Леге" в София (старите софиянци я помнят като "Център за нови стоки и мода"). Съдбата на арх. Георги Фингов също не е лека. Като гарант на строителен предприемач той фалира през 1928 г. Трагично загива на 10 януари 1944 г. по време на бомбардировка на София.

Вашият коментар

  

 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster