standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 2 Ноември 2005 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ТЕМИДА
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  СтандАрт
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg
www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net gyuvet.ch


БОЛЕЖКИ

Хернията се познава по болки в слабините

Д-р Росен Радев
Ходили сте продължително време или сте се претоварили с работа вкъщи или в градината и усещате болки в корема и слабините? Веднага се консултирайте с лекар, защото може да сте получили херния. Тичайте в болницата, ако освен болките сте забелязали и подутина, която постепенно се увеличава. Подутината характерна за хернията се вижда и опипва добре, когато човек е прав и при напъване, а изчезва в легнало положение.
Единственият начин за лечение на това заболяване е операцията. Тя се прави под местна или обща упойка и обикновено протича без усложнения. Хирургическата интервенция може да се отмени само ако болният има други тежки заболявания. В такива случаи той трябва да носи специален колан с пластинка, който притиска слабото място и не позволява излизането на хернията. Не бива да носят колан болни, които могат да се оперират,тъй като това затруднява операцията.
Заболяването херния представлява излизане на част от съдържимото на телесна кухина извън нейните граници. Най-често се среща в коремната област, по предната коремна стена. Мъжете боледуват няколко пъти повече от жените. Мястото на заболяването при мъжете е предимно в областта на слабините. При жените обикновено е в областта на пъпа и в горната предна част на бедрото. Херниите биват вродени и придобити.
Вродените се установяват при или скоро след раждането на детето, а придобитите се получават най-често в зряла или старческа възраст. Основна причина за образуване на херния е повишеното налягане в коремната кухина вследствие на тежък физически труд, хронична кашлица, хроничен запек, при бременност и раждане.

Вашият коментар

  
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'   |   webmaster