standartnews.com banner
 ЗДРАВЕ Сряда, 8 Март 2006 
 

ВОДЕЩИ ЗАГЛАВИЯ

  ПАРТНЬОРИ
  ДЕНЯТ
  ИКОНОМИКА
  ОБЩЕСТВО
  СВЯТ
  СтандАрт
  СТИЛ
  СПОРТ
  ВРЕМЕТО
Bulgarian Edition
English Edition


mobiltel.bg www.bta.bg focus-news.net www.bbc.co.uk webdesignbg pss.bglink.net gyuvet.ch

Витамини спират болките в гърба

Резките движения са причина за схванат врат

Плекситът е заболяване, което засяга предните клонове на гръбначно-мозъчните нерви след излизането им от междупрешленните отвори. Увреждат се сплитанията на тези нерви. В медицината те се наричат сплитове или плексуси, а тяхното възпаление - плексит. Болестният процес може да увреди и мускулите. В зависимост от разположението на засегнатите места се различават шиен, раменен, поясен и седалищен плексит. Обикновено в областта на горните шийни прешлени нервното възпаление е резултат от увеличени лимфни възли поради някаква инфекция. Проявява се с болки по шията и в областта на ухото. Особено уязвимо е нервното сплетение в раменната област, защото се намира между два продълговати мускула, в близост до подключечната артерия. Раменният сплит се възпалява от грип, ангина или други инфекции при липса на своевременно лечение. Може да е последица от отравяния или имунизации с противотетаничен серум. Също от увреждане на прешлените с образуване на костни шипчета по тях, както и от шийна дискова херния. Честа причина за плексит е преразтягане на нервните клонове при рязко движение на ръката, травма или изкълчване на раменната става. Възможно е да настъпи възпаление на нервите в тази област поради притискане от разширена подключечна артерия. При плексит основен симптом е болката. Тя се явява внезапно или постепенно, най-често е едностранна. Обхваща областта на долните шийни прешлени или раменната става и плешката.
Засилва се от движение или натиск

Пострадалите се оплакват от изтръпване на рамото и ръката. При липса на лечение, особено ако причината е травматична, може да се развие парализа на мускулите на ръката. Тогава пациентът не е в състояние да повдига и отвежда настрана мишницата си, да я сгъва в лакътната става. Друго усложнение е изтъняване и парализа на малките мускули на дланта. Уврежданията на гръбначно-мозъчните нервни клонове в поясно-седалищната област най-често се дължат на болестни процеси в кухината на таза - възпаления, свързани с простатата, или на матката и маточните тръби, фрактури на тазовите кости, тумори. И тук основното оплакване е болката. Тя обхваща седалищната мускулатура, бедрото, подбедреницата и пръстите на краката. Може да е свързана с усещания, че нещо полазва крака, както и с изтръпване или парене. При тежки възпаления се
нарушават движенията в тазобедрената и в колянната става

Всичко това изисква намесата на лекар невролог. Той трябва да предпише терапия, да прецени дали да се прилагат и някои народни средства. Не е разумно да се прибягва до самолечение, тъй като плекситът може да е проява на друго заболяване със сериозни последици за пациента. В арсенала от терапевтични средства се включват обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.
Често се употребяват аспирин, аналгин, индометацин и др. Изписват се различни загряващи течности и мазила - обезболяващ спирт, спирт със салицил, змийска отрова, масло от хвойна и пр. Добре действат витамини от групата В - В 1, В 6, В 12. Помагат и билкови препарати - от валериана, хмел, маточина. В някои случаи се предписват кортикостероиди. При неуспех се прибягва до хирургична намеса. Профилактиката на тези заболявания налага своевременно лечение на острите инфекции и простуди, както и предпазване от травми. Храненето е от съществено значение. Препоръчва се
1-2 пъти седмично риба

или морски деликатеси. Добре е в менюто да се включват нискомаслени млека, свежи зеленчуци и плодове. Благотворно действа сок от целина или от зеле. Много важно е всекидневно да се приемат билкови и плодови чайове, които са богати на антиоксиданти - цинк, селен, витамин С. Може да се приема по 100 г мед по следната схема: 30 г - 40 минути преди закуска; 40 г - 30 минути преди обяд, и 30 г - 2 часа след вечеря. Медът се разтваря в една чаена чаша топла вода.
Страницата подготви
д-р Ваня Шипочлиева,
гл. експерт при НЦООЗ

Вашият коментар

  
    МАСАЖ 
    Самомасажът се препоръчва за лечение и профилактика на плексит. Извършва се чрез поглаждане, разтриване, вибриране. Най-разпространеният начин е поглаждането. С него започва и завършва всеки самомасаж. При поглаждането натискът в засегнатата област се дозира според индивидуалната поносимост. Ръката се плъзга по кожата, без да я събира на гънки. Разтриването е движение, при което ръката притиска тъканите на тялото и ги раздвижва в различни посоки. Прави се с началото на дланта и палеца, с края на дланта и с останалите пръсти. Ръката не трябва да се плъзга по кожата, а да се придвижва, като разтяга тъканите. Вибрирането е начин за въздействие, с помощта на който в масажираните тъкани възникват колебливи движения. Това се постига чрез потупване, пошляпване, разтърсване на тъканите. Самомасажът може да се прави няколко пъти дневно. Неговата средна продължителност е 10-15 минути. Разумно е гимнастиката да следва самомасажа. Подходящи са упражнения, които тонизират мускулите на шията, раменете, поясната област и седалището.

ГИМНАСТИКА
Гимнастиката е особено важна за всички, които се занимават с дейност, налагаща им продължително време да бъдат в седящо положение с наведена глава (при работа с компютър, чертане и пр.). На такива хора се препоръчва по няколко пъти на ден да заемат легнало положение поне за 15 минути. Ето няколко упражнения:
1. Изправете се и разтворете леко крака. Изпънете ръцете си встрани. Бавно с усилие направете 12-15 кръгови движения с ръцете. Опитайте се да изпълнявате движението нагоре и назад с особено напрежение.

2. Седнете на пода с разтворени крака. Ръцете скръстете зад тила и бавно движете глава нагоре и надолу. След това наклонете тялото последователно към левия и към десния крак.

3. Седнете върху петите си, изправете добре гърба. Скръстете ръцете отзад с дланите нагоре. Опъвайте бавно ръцете си нагоре и назад, колкото е възможно по-далече.

4. Легнете по гръб. Сложете десния крак върху лявото коляно. С ръце теглете левия си крак към гърдите. Едновременно с това накланяйте и главата си към коляното.


 
Обратно горе © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз ЕАД'   |   webmaster